Miskolc

2019.08.22. 11:00

Negyedszázada zenélnek

Jubileumi szuperbulit is tartott a 25 éves Junkies.

A Junkies most

Nagyszabású koncerttel ünnepelte a közelmúltban 25. születésnapját a Junkies. A zenekar olyan felállásban lépett fel, amilyenre még nem volt példa azelőtt. A jubileumi eseményen a banda korábbi tagjaival egészült ki a csapat Csordás Tibi, Schvé­ger Zoltán és Somogyi Csaba közre­működésével.

Nagyon sok idő

„Huszonöt év nagyon sok idő – mindenképp szerettük volna megadni a módját az ünneplésnek. Ez a koncert teljesen más lesz, mint amit a közönség megszokott a zenekartól. Olyan produkcióra készülünk, ami minden szempontból újat ad” – magyarázza Szekeres András, a banda frontembere. „A dalokat úgy válogattuk össze, hogy a pályafutásunk minden fontos szakaszát érintsük, közülük néhányat a Junkies korábbi tagjaival adunk majd elő. Nemcsak a közönségnek, nekünk is egy időutazás lesz az egész.”

Az esemény hangzásban és látványban is sok izgalmat ígér – a pirotechnikai show-elemek mellett igazi fényarzenálra számíthat a közönség. A Junkies régi tagjai mellett ráadásul egy extra vendégművész is érkezik: a Jetlag frontembere, Molnár Tamás csatlakozik a születésnaposokhoz a koncerten.

Az elmúlt időszakban egy klipet is forgattak a zenészek. A videó egy olyan Junkies-klasszikushoz készült, amely a banda pályafutása során eddig szinte minden koncerten előkerült.

– A Miattad iszom, te állat című dal a ’97-es Nihil lemezünkön jelent meg, és azóta is nagy közönségkedvenc, sosem maradhat ki a műsorból. Bár annak idején készült klip a dalhoz, úgy gondoltuk, forgatunk hozzá egy újat, hogy ezzel is érzékeltessük, milyen hosszú ideje működik, honnan indult és hová jutott a zenekar – magyarázza Szekeres András.

A Miattad iszom, te állat című dal felfrissített változata a Junkies jubileumi kiadványán is szerepel, amit április 5-én Negyedszázad kockázat és mellékhatás címmel jelentetett meg a zenekar. A 73 perces exkluzív válogatásalbum összesen 13 újravett klasszikust és 6 új szerzeményt tartalmaz.

Huszonöt éve

Az együttest a Jack Daniel’s zenekarból kivált Somogyi Csaba gitáros alakította Csordás Tibor (ex-White Rose, később Fiesta) énekessel, Barbaro Attila gitárossal. Előbb a New Jack Daniel’s nevet választották, majd a Junkies nevet vették fel. Az első felállásban még Demők Péter basszusgitározott és Gürtler Zsolt dobolt, de hamarosan már az Egyesült Államokból hazatérő Riki Church és Somogyi „Jódli” József (ex-Jack Daniel’s) alkotta a ritmusszekciót. Első albumuk az Aréna kiadónál jelent meg 1994-ben (Rock ’N’ Roll) címmel.

Miután Barbaro és Church inkább a punkos vonalat erősítették volna, 1994 júniusától zenei nézeteltérések miatt Csordás Tibor helyett Szekeres András lett az énekes. A zenekar ma már innentől számítja a létezését. A következő év elején a Vesztettél című dalukra saját zsebből forgattak klipet, ami az akkoriban működő A3 televíziócsatornán többször látható volt. Júniusban Csordás után egy másik alapító, Somogyi Csaba is távozott, a zenekar viszont szerződést kötött a szombathelyi LMS kiadóval, és októberben megjelent a Káros az egészségre album. Ettől kezdve a Junkies egyre nagyobb közönség előtt játszott, rajongótáboruk országszerte folyamatosan nőtt.

A Junkies együttes SX7 című albumát 2002-ben Arany Zsiráf díjra (későbbi Fonogram díj) jelölték. A zenekart 2006-ban Arany Nyíl díjra jelölték az Év zenekara, dobosát, Bonyhádi Bálintot pedig az Év dobosa kategóriában. 2010-ben a Degeneráció című albumot jelölték Fonogram díjra Az év hazai hard rock vagy metal albuma kategóriában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában