Cserépvár­alja

2019.08.11. 14:30

Egy héten át festettek

Mindenféle stílusban készültek alkotások a nemzetközi művésztelepen.

Tóth Balázs

A kiállításon

Fotó: Tóth Balázs

Véget ért az első Cserépváraljai Nemzetközi Művésztelep. A tizenhárom alkotó munkáit augusztus másodikán ki is állították a falu turisztikai fogadóközpontjában. Záráskor elsőként Kolosai Katalin, a szervező Karakter Alapítvány tagja osztotta meg tapasztalatait, szerinte jó döntés volt, hogy itt rendezték meg a tábort, inspiráló volt a környezet. Az étterem falára egy közös alkotás is készült, amelyet nem is terveztek.

Szépek születtek

Dávid Zoltán polgármester megköszönte a szervezőknek az eseményt, s reményét fejezte ki, hogy sok ilyen alkalom lesz majd, a festményekkel pedig Cserépváralja híre is messzire jut, illetve az alkotások majd a helyi otthonok falaira is kerülnek.

Buday Mihály művészeti vezető szerint szép alkotások születtek, szerteágazó témákban. Jó körülmények között dolgozhattak, igyekeztek ezt viszonozni. A festmények egy darabig még láthatók lesznek a kiállítóhelyiségben.

Buday Mihály festőművész lapunknak elmondta, jó művészeket hívott a művésztelepre, akik társaságban is jók, hiszen egy hétig el kell viselni ilyenkor egymás rigolyáit, meg kell élni miliőt, hogy itt tudjanak alkotni. A művészek többsége ismerte már egymást, több művésztelepen is részt vettek, tudtak beszélgetni. Jól érezték magukat a faluban, annak ellenére, hogy minden nap esett az eső.

– A tájképfestőknek ez itt a paradicsom volt, mások, akik álmokat festenek meg, jó környezetben tudtak alkotni. A hagyományos tájképfestészettől egészen a modern, látomásszerű, szürreális, elvontabb fogalmakkal dolgozó művészekig voltak alkotók, volt, akit a városi fények izgattak, mást a filozófia, hogyan lehet a bolygókra jutni, akadt, aki pointillista megoldásokkal dolgozott. Különböző technikákat sorakoztattunk föl: bőr-, pasztell-, olaj-, akrilalkotások születtek – fejtette ki Buday Mihály. A művészeti vezető reméli, lesz következő alkalom is, s azt is, hogy tudnak majd újabb művészeket is meghívni, hogy szép gyűjtemény jöjjön össze a szervezőknél.

Ő maga egyébként szürreális, eklektikus műveket készített, az örök hűséget, illetve Balzac Elveszett illúziók műve alapján saját álmait festette meg, védjegyével, egy-egy gyöngyszemmel megkoronázva. Csak az alapötlettel érkezett, nem vázlattal, mint mondta, néha egy színfolt elviszi más irányba, így az alkotás az utolsó másodpercig nagyon érdekes. Ő is várja, hogyan születik a csoda.

Bazán Vladimir festőművész a kaptárkövekről készített képeket. Bár nem a tájképfestészet az ő világa, inkább szürrealista, kicsit misztikus, figurális alkotásokat készít, a tájat csak bele szokta építeni a képekbe; a kaptárkövek megfogták, ezért megpróbálta a környék jellegzetességét visszaadni.

– Nagyon jól éreztük magunkat Cserépváralján, produktívak voltunk, várjuk a jövő évi meghívást. Gyönyörű a vidék, szimpatikus emberekkel. Itt, a művésztelepen már egy megszokott társasággal voltunk, több helyre megyünk együtt, de mindig van pár új alkotó. Voltunk már Zalaszentgyörgyön, Kecelen és Gyulán is. Ment a viccelődés is a munka mellett, s vidámabbá tette a napjainkat a Setét-völgyben egy unikornis, egy gyönyörű fehér ló. Mivel csak egy hét állt rendelkezésre, gyorsabban kellett dolgoznunk, mint a műteremben – fejtette ki a Bazán Vladimir.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában