Cserépváralja

2019.07.29. 19:00

Művésztelep Cserépváralján

Tizenhárom alkotó kezdte meg a közös munkát a Bükkalján.

Tóth Balázs

Fotó: Tóth Balázs

Először szervezi meg a Cserépváraljai Nemzetközi Művésztelepet a tiszaújvárosi Karakter Alapítvány. A nyitó napon, szombaton délután írták alá a meghívott művészek az alapító okiratot, s be is mutatták őket a közönségnek. A helyi templomban Kis Virág és Dezső Sándor rövid koncertje után Takács István képeiből nyílt egy kis kiállítás, amelyet Korpás Károly, a mezőkövesdi Takács István Gyűjtemény munkatársa mutatott be a közönségnek. Dávid Zoltán polgármester is üdvözölte a jelenlévőket, kifejtve, 2002 után a falunapok helyett művészeti napokat rendeztek a településen, ám ezek idővel elmaradtak. Köszönet azért, hogy most újra alkotótábort szerveznek ide. Megemlítette, Munkácsy Mihály két évet töltött gyerekként a faluban, s a Rőzsehordó nő című képét is bükki emlékei ihlették. A turisztikai fogadóközpontban Munkácsyn kívül Tóth Lajos és Magyar László kárpátaljai, de Váraljához kötődő festőművészek is emléksarkot kaptak.

 

Kolosai Katalin, a Karakter Alapítvány kuratóriuma, illetve a szervezőbizottság tagja kifejtette, a művészeti napok alkalmával évről-évre ellátogattak a művészeti iskolás gyerekekkel Cserépváraljára. Aztán családjukkal is rendszeresen jöttek, házat is vásároltak. A Békési Művésztelep megszűnése után gondoltak arra, hogy megszervezik itt újra az alkotók közösségét. A művésztelep vezetője Buday Mihály lett, aki tizenkét alkotót hívott meg az egyhetes közös munkára. Az egy hét folyamán minden érdeklődőt szívesen látnak a turisztikai fogadóközpontban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában