Miskolc

2019.07.14. 16:00

Értékeinket őrzik

Hazai és határon túli népi kézművesek találkoztak szombaton Miskolcon.

Hegyi Erika

Fotó: Bujdos Tibor

Mesterségbemutatók, kézműves foglalkozások, népi játszókert és gyermekprogramok várták mindazokat, akik szombaton ellátogattak a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület Diósgyőri Népi Kézműves Alkotóházába. Itt rendezték meg a Közös Értékeink elnevezésű népművészeti fesztivált, melyen hazai és határon túli népi kézművesek találkoztak.

 

- Népművészeti fesztiválunk olyan kulturális rendezvény, ami a generációk közötti párbeszédről, az értékátadás ösztönzéséről, valamint a közösségszervezésről, hálózatosodásról és a hosszú távú határon átívelő együttműködések kialakításáról szól – mondta lapunknak Gergye Zoltán, az egyesület elnöke.

Az udvaron a Gömöri Kézművesek Társulásának mesterei készítették szebbnél szebb munkáikat. Palme Iveta népi gyöngyfűző azt mesélte lapunknak, hogy gyerekkorából hozta a népművészet szeretetét. Nagymamája nagyon szép szőtteseket készített, ő pedig a varrás, a kötés és hímzés tudományát sajátította el mellette. Amikor munkanélküli lett, beleszeretett a gyöngyökbe, és azóta foglalkozik gyöngyfűzéssel. Kezdetben modern darabokat készített, de aztán inspirációt kapott a Gömöri Kézművesek Társulásának elnökétől, és a népművészeti munkák felé fordult. Az internetről tanulta meg a gyönyörű, ukrán mintákat, melyeket elhozott a felvidéki Berzétéről Miskolcra.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában