népművészeti fesztivál

2019.06.25. 11:00

Virágzó népművészet

Megtartották a Virágzó népművészet pályázat díjátadóját. Egy fazekas­munka nyerte el leginkább a zsűri tetszését.

Bájer Máté

Sokan voltak a rendezvényen

Fotó: Ádám János

A népművészet olyan kincse hazánknak, ami egyre nagyobb értéket képvisel, hiszen egyre kevesebben művelik. Ne keverjük össze ezt a fogalmat a népi hagyományőrzéssel, hiszen ha valaki zubbonyt húz, vagy szépen megmunkált lemezű tarsolyban hordja az igazolványait, attól még nem tud szőni, nemezelni vagy éppen kosarat fonni. A népművészek mesteremberek, a régi magyar kézművesipari kultúra művelői, akik munkájukkal járulnak hozzá a hagyomány életben tartásához. Élő szövet a mai fogyasztói társadalom műanyagtestén, így is le lehetne írni a népi művészetet. Ebben a szellemben működik a Fügedi Márta Népművészeti Egyesület is, ami 1982-ben, az országban elsőként alakult azzal a céllal, hogy a régió kézműveseit támogassa, érdekképviseletet és bemutatkozási lehetőséget biztosítson számukra. Az egyesületi munka lehetővé tette, hogy az addig egyedül dolgozó, sokszor kihalónak tűnő mesterségek művelői rendszeres találkozásaikon szakmailag, művészetileg továbbfejlődjenek, tudásukat átadják, műveikkel megjelenjenek a nagyközönség előtt. Mindemellett az egyesület fő feladata az, hogy felkeltsék az ifjúság érdeklődését a népművészet iránt.

 

Idén tizenötödik alkalommal rendezték meg a Virágzó Népművészet Fesztivált, aminek a Diósgyőri Kézműves Alkotóház adott otthont. Az esemény középpontjában a Virágzó népművészet című pályázat állt, amelynek munkáiból kiállítást is rendeztek az alkotóházban. A megnyitó elején Ács Gyula népzenész csalta elő hangszerével a párás melegben tikkadó közönségből az őszinte figyelmet. Az egybegyűlteket aztán Kovács J. Attila, a BOKIK Kézműipari Tagozatának alelnöke és Tóth Csaba, a Nemzeti Művelődési Intézet Borsod-Abaúj-Zemplén megyei igazgatója köszöntötte.

Napsütéses együttműködés

„A Jóisten is ránk mosolygott, hiszen az elmúlt napok időjárásának tükrében csoda, hogy megadta nekünk ezt a szép, napsütést. Megragadnám az alkalmat a szabad asszociációra, és remélem, hogy ilyen szép és napsütéses marad az együttműködés a népművészeti egyesületek és a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Kereskedelmi és Iparkamara között” – mondta Kovács J. Attila.

A kiállítást dr. Viga Gyula etnográfus nyitotta meg, aki a következőképp értékelte a pályamunkákat: „A most megnyíló kiállítás azt is mutatja, hogy az egyesület a hagyományok megismertetésével, a technika csiszolásával és az ízlés formálásával miképp rendezi nyalábbá a sok és sokféle alkotói szándékot. Az itt látható kollekció, emberi léptékkel mérve a középkorúvá vált közösség egész tevékenységének is a tükre.”

A számos különdíj kiosztása után végül kihirdették a pályázat eredményét is. Az első helyezett Les Norbert Gábor fazekas, a második pedig a Lóránffy Zsuzsanna Hímző Műhely lett, míg a harmadik helyért járó díjakat Szatmári Ferenc népi iparművész, kosárfonó és fonottbútor-készítő vehette át. A háromnapos fesztivál ezután további színes népi programokkal folytatódott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában