örökségvédelem

2019.05.13. 13:30

Megújuló kastély

Befejeződött a borsi Rákóczi-kastély fel­újításának első üteme, a munka azonnal folytatódik.

Bódisz Attila

A kastély minden szegletében felújítanak

Fotó: Bódisz Attila

Bejárással egybekötött helyszíni sajtótájékoztatón Földváry Gábor örökségvédelemért felelős miniszteri biztos arról számolt be, hogy április 30-án fejeződtek be a munkálatok a II. Rákóczi Ferenc szülőházaként is ismert szlovákiai, felvidéki borsi kastélyban. Erre 805 millió forintot költöttek. A magyar kormány idén februárban döntött róla, hogy a második ütem kivitelezéséhez is biztosítja a szükséges forrást, 1 milliárd 250 millió forintot.

Újságírói kérdésre válaszolva a miniszteri biztos arról is szót ejtett, a Magyarország és Szlovákia között korábban született megállapodás értelmében jó esély van arra, hogy a szlovák kormány is hozzájárul a költségekhez. A Teleki László Alapítvány és a borsi önkormányzat által közösen létrehozott, a beruházást lebonyolító II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet ugyanis egymillió eurós (mintegy 320 millió forintos) támogatási kérelmet nyújtott be a szlovák kulturális tárcához. Ebből a restaurálási munkálatok költségeit szeretnék fedezni. Ezt a munkát egyébként is szlovákiai szakemberek végezték el – tette hozzá.

Készül a kiállítás is

Diószegi László, a Teleki László Alapítvány igazgatója azt közölte, hogy a második ütem kivitelezési munkálatai már gyakorlatilag el is kezdődtek, így vélhetően tartani tudják a 2020 közepére kitűzött befejezési határidőt. Mint mondta, a napokban elkezdődik a kiállítások előkészítése is. Megpróbálják felkutatni az elérhető Rákóczi-emlékeket mind Magyarországon, mind pedig Szlovákiában. Diószegi László megerősítette korábbi nyilatkozatát, vagyis – mint mondta – továbbra is arra törekszenek, hogy a teljesen megújuló kastély gazdaságilag is önfenntartóvá váljon. Az épületegyüttesben kiállítást, konferencia-központot, vendégfogadásra alkalmas helyiségeket és szálláshelyeket alakítanak ki.

Zarándokhely lesz

Dr. Hörcsik Richárd, a magyarországi Abaúj és Zemplén ország­gyűlési képviselője, a II. Rákóczi Ferenc nonprofit szervezet igazgatótanácsának elnöke kifejtette, azon dolgoznak, hogy a fejedelem szülőhelye olyan zarándokhellyé váljon, ahová egyszer mindenkinek el kell jutnia. Hozzátette: a borsi felújítás jól illeszkedik a magyarországi területeken zajló kastély- és várfelújítási programokhoz, amelyek sokat lendítenek majd a térség turizmusán. Füzér és Regéc már bizonyította ezt – emelte ki a honatya.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában