Miskolc fölött

2024.04.01. 17:15

Csípi a szemet, megköhögtet a veszélyes szaharai por

A tiszta égboltot sokfelé porfelleg homályosítja el a vármegyeszékhelyen.

Hová tűnt a nap? Szaharai porfelhő a város felett

Fotó: Vajda János

Olvasóink is többen jelezték és saját tapasztalatunk is volt, hogy a tiszta égboltot sokfelé porfelleg homályosítja el. Jelentős mennyiségben érkezik felénk dél felől a szaharai por, ami elhomályosítja a napot, sivatagi hangulatú naplementét okoz, és saras eső formájában mosódhat ki a légkörből – írja az idokep.hu. A szeles idő és az átkeverő légmozgások hatására a porból a talajközeli légrétegekbe is bőven jutott, a szálló por koncentrációja országszerte az egészségügyi határérték fölött van. Több északi-északnyugati városban egészségtelenné vagy kifogásolttá vált a levegőminőség. Keddre az átvonuló hidegfront mögött kitisztul majd a légkör, a hét hátralévő részében már csak jóval kevesebb por jöhet Afrika felől az előrejelzés szerint.

A szálló poregyébként  izgatja a nyálkahártyákat, csípheti a szemet - ezt ma nap közben mi is megtapasztaltuk - köhögést és nehézlégzést válthat ki. A tüdőben felszívódva gyulladásos folyamatot indíthat el, aminek következtében növekszik a vér alvadékonysága, vérrögösödés léphet fel. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában