Érettségi

2024.04.21. 15:48

Változtak az érettségi követelményei

Kevesebb, mint egy hónap múlva kezdődnek az írásbeli érettségi vizsgák, amelyek idén még nagyobb kihívást jelenthetnek a diákok számára, hiszen a 2024-es tavaszi érettségi időszak lesz az első, amikor azok a diákok fejezik be a középiskolát, akik 2020-ban az új Nemzeti alaptanterv alapján kezdték meg tanulmányaikat, így ők már megújult követelmények alapján vizsgáznak.

Gárdonyi Edina

Idén kicsit másképpen megy majd

Fotó: Löffler Péter

A kötelező érettségi tárgyak közül az idegen nyelvek esetében nem történt változás. A matematika és a történelem érettségit illetően szerkezeti változás nem történt, az új Nemzeti alaptanterv miatt a témakörök módosultak, közép- és emelt szinten egyaránt. 

A legnagyobb változás

A legnagyobb változás a középszintű magyar írásbeli érettségi feladatsorban történt. A korábbi években az I. vizsgarészben megszokott rövid gyakorlati szöveg megírása már nem szerepel a feladatok között, helyette egy irodalmi feladatlapot kell kitölteniük a vizsgázóknak, aminek kérdései nem csak műcímekre, műfajokra, költőkre és írókra kérdezhetnek rá, hanem a kötelezően megtanult memoriterekre is.

A II. vizsgarészben korábban három fajta szövegalkotás közül lehetett választani: érvelés, egy mű értelmezése, vagy egy összehasonlító elemzés. 2024-től a II. vizsgarész egy műértelmező szövegalkotás lesz, ami középszinten egy irodalmi mű értelmezését, vagy egy témakifejtő esszé megírását takarja, ezek közül a vizsgázó szabadon választhat.

Emelt szinten az I. feladatrész a középszinthez hasonló feladatokból áll, a II. feladatrész egy adott mű több szempontú elemzését, vagy két mű több szempont szerinti összehasonlítását jelenti, emellett egy érvelő vagy véleménykifejtő szöveget is meg kell alkotniuk a vizsgázóknak. A jó helyesírásra és a szép külalakra eddig extra pontok járhattak, idén már a  helyesírási hibákért, valamint a csúnya írásképért pontlevonás jár. 

Elengedhetetlen a lexikális tudás

A magyar érettségi összpontszáma ugyan nem változott, de az idei évtől új feladattípusokat is meg kell oldaniuk az érettségizőknek. Ez még nagyobb felkészülést igényel a diákok részéről, hiszen a lexikális tudás immár elengedhetetlen, ha magas pontszámot szeretnének elérni.

 - mondta el Tóth László, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium magyartanára.

„A magyar írásbeli érettségi minden részétől tartok, a tantárgy nem a legnagyobb erősségem és most nagy mértékben meg is változott. Az új, műveltségi teszt része lesz szerintem a legnehezebb, hiszen nagyon sok lexikális tudást igényel. A tanárunk próbál mindent megtenni, hogy megfelelően felkészüljünk az új feladatokra. Szerencsére nekem nem szükséges a továbbtanuláshoz a magyar érettségi jegy, mérnöki karra készülök, ahová reál tantárgyak a fontosak” – válaszolta Lévai Levente, az Avasi Gimnázium végzős tanulója arra a kérdésre, hogy mit szól az érettségi változásaihoz.

Erre készítik fel őket

„Véleményem szerint ez egy hatalmas változás minden diák és tanár számára is. Igazából erre készítenek minket, de sokkal nagyobb erőfeszítésre van szükségük a tanároknak és nekünk is, hiszen a követelmény szintje nagyot nőtt és rövid idő alatt kell az esetleges hiányosságainkat pótolni. Minden tantárgynak megvan a mumusa, igyekszem ezeket gyakorolni és remélem élesben nem lesz velük gond. Kifejezetten szeretem a magyart, de a jövőben nemzetközi gazdálkodást szeretnék tanulni, ahol leginkább a reál tárgyakra épül a felvételi követelmény, így középszintű érettségit teszek ebből a tantárgyból” – fejti ki véleményét a magyar érettségi változásairól Vaszily Léna, a Fráter György Katolikus Gimnázium és Kollégium 12. évfolyamos tanulója.

A 2024. május-júniusi vizsgaidőszaktól érvényes vizsgakövetelmények szerinti mintafeladatok megtekinthetők az Oktatási Hivatal weboldalán.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában