boon.hu video

2024.04.13. 20:10

Az Üvegtigris forgatókönyvírója kapta a Múzsa-díjat (fotókkal, videóval)

Szombat este adták át a Miskolci Nemzeti Színházban 2024 Múzsa-díját, amire 2020 óta a Covid-járvány és a gazdasági válság miatt nem kerülhetett sor. A rangos díjat Búss Gábor Olivér, az Üvegtigris forgatókönyvírója kapta.

Édes Richárd

Rudolf Péter és Búss Gábor Olivér az Üvegtigris című filmből ismert díszlet előtt

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

Bánszki Attila, a Szinva Net Zrt. tulajdonosa és a Múzsa-díj kurátora nyitotta a rendezvényt a Miskolci Nemzeti Színházban tartott gálaesten: „Manapság nagy divat wellnessre menni, azonban időnként a léleknek is wellnessre van szüksége a feltöltődéshez. Erre kínál tökéletes alkalmat a kultúra, a színház, és azok a kreatív alkotók, akiknek a Múzsa-díjat szenteltük”.

Majd Veres Pál, Miskolc polgármestere lépett a vendégek elé a színpadon. Régi vágya volt, hogy polgármesterként átadhassa Miskolc egy jeles művészének a Múzsa-díjat, és kifejezte örömét, hogy a díjat Búss Gábor Olivér kapja, aki miskolciként mindenhol jó hírét viszi városunknak, és megmutatja, milyen tehetséges emberek születnek itt. 

Veres Pál kedvenc idézete az Üvegtigrisből nem az

 „Itt mindenki hülye?” vagy az „Easy Rider, öcsém”, a polgármesternek az a pillanat tetszett a legjobban a filmben, amikor a rendőrök beszóltak Laliéknak, mondván: ”Maguknak annyi!” És erre a film hősei visszaszólnak: „Mennyi?” Mert Miskolcot is nagyon sokszor leírták már. Az acélipar összeomlása után azt mondták, annyi a városnak, mégis mindig képes volt megújulni. Veres Pál szerint nem lett volna ennyire keserédes és szatirikus az Üvegtigris története, ha Búss Gábor Olivér nem itt nő fel, mert így mélyrehatóan megismerhette a miskolciak életét, és ez az életérzés visszaköszön a filmben. 

Búss Gábor Olivér díjjal a kezében is megcsillantotta humorát. Megköszönte a díjat, majd szerényen elmondta, hogy egy film készítésekor a forgatókönyvírója szinte láthatatlan. Mikrofon híján kezdetben kicsit halkan szólalt meg, ezért már kihangosítva viccesen megjegyezte: „és az író hallhatatlan is.” 

A díjátadó folytatásában az Üvegtigris írójához csatlakozott a Lalit alakító Rudolf Péter és Kapitány Iván, akik mindketten a film rendezői is. Filmrészleteket láthattunk az Üvegtigrisből, és vidám anekdotákkal elevenítették fel a forgatás élményeit. 

Búss Gábor Olivér először fotósként dolgozott, majd újságíró lett a Déli Hírlapnál, később az Észak-Magyarország napilaphoz került, innen költözött Budapestre. Korábban portálunknak így nyilatkozott, 1998-ban olyan autóbalesete volt, ami sokáig ágyba kényszerítette. 

„Akkor úgy éreztem, muszáj végeznem valamilyen tevékenységet. Elkezdtem hát leírni azokat a történeteket, amik nem hagytak békén. Kétféle műfaj foglalkoztat: a vígjáték és a horror. Az elsőt ismerhetik a tévénézők, hiszen annak idején az Üvegtigris forgatókönyvével teljesen ismeretlenül kerestem meg Rudolf Pétert, aki örömmel vette munkámat” 

– mondta a ma már forgatókönyvíróként számon tartott alkotó, akinek nevéhez kötődik még többek között A mi kis falunk, a Beugró, a Mindenből egy van, a Gólkirályság, a Doktor Balaton, a Drága örökösök és a Kölcsönlakás.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában