boon.hu video

2024.04.19. 16:40

A petanque volt a főszereplő a diákolimpián - képekkel, videóval

Regionális Petanque Diákolimpiát rendeztek április 18-19-én a Diósgyőri Nagy Lajos Király Általános Iskolában. A versenyre három vármegyéből érkeztek versenyzők, összesen száztizennyolcan.

Galambos Eszter

Izgalmas játék a francia eredetű petanque

Fotó: Bátori Péter

A versenyen Raymond Lardellier, az Alliance Française Intézet miskolci igazgatója is jelen volt.

Fontos a dobástechnika
Fotó: Bátori Péter

A sport és kultúra összekapcsolódására jó példa tehát ez a diákolimpia, hiszen a petanque francia eredetű játék.

Egyszerű és könnyű 

A petanque könnyen elsajátítható golyósjáték, amit kortól és nemtől függetlenül bárki játszhat, remek szabadidős tevékenység. Neve a „mozdulatlan lábak” jelentésű francia pieds tanqués kifejezés szavainak összevonásából származik. A golyót a dobás során úgy kell eldobni, hogy egyik lábat sem szabad a földről a levegőbe emelni az eldobott golyó becsapódásáig. A szabályok egyszerűek, a dobás technikája könnyen elsajátítható. A játékra bármilyen terület alkalmas, ahol viszonylag kemény talajon kis rétegű salak, kavics vagy zúzott kő van. 

Nagy számú versenyző 

Ebben az esetben a szervező a Magyar Diákolimpiai Szövetség és az Avasi Gimnázium volt. Az elődöntők után pénteken délután mérkőzött a mezőny java. 

A versenyre három vármegyéből érkeztek versenyzők, összesen száztizennyolcan akik egyéni, duplett és triplett számokban is összemérték erejüket. 

Nézze meg a videót is!

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában