boon.hu video

2024.04.05. 16:12

A norvég nagykövet tett látogatást pénteken a Baráthegyi Majorságban - Fotók, videó

Trine Skymoen norvég nagykövet elsődleges célja volt, hogy megismerkedhessen Magyarország első szociális farmjával.

Trine Skymoen norvég nagykövet a Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorságába látogatott. Középen Jakubinyi László

Fotó: Vajda János

A norvég nagykövet, Trine Skymoen gratulált az alapítvány munkájához a sajtótájékoztatón. Az itt látottak és tapasztaltak nagy benyomást tettek rá. Beszédében hangsúlyozta, hogy társadalmi szempontból is milyen fontos tevékenység, ami a farmon folyik, és mindenképpen példaértékű lehet mások számára. Kiemelte, céljuk az, hogy a Norvég Civil Támogatási Alap újra elérhető legyen, ami valószínűleg hamarosan megvalósul. Az előzetes egyeztetések megtörténtek, várhatóan megnyílik a forrás a közeljövőben. Ez egy nemzetközi rendszer, így minden tagország kap majd a támogatásból, Magyarország lesz az egyik.

Fogyatékkal élőket segítenek

Veres Pál polgármester kiemelte, nagyon szívesen jön a Baráthegyi Majorságba, ahol mindig lát valami újat. Beszédében méltatta, hogy hihetetlen erőfeszítés, igazi megszállott és elszánt akarat jellemzi az itt folyó munkát. A legfontosabb azonban, hogy fogyatékkal élő felnőttek és fiatalok értelmes életet élnek a farmon, ahol olyan körülményeket biztosítanak számukra, hogy azért érdemes felkelni minden reggel. Értelemmel és célokkal telik meg az életük.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány kuratóriumi elnöke munkatársunk kérdésére elmondta, hogy a norvég nagykövet látogatása szakmailag és emberileg is fantasztikus találkozás volt. Azt tudni kell, hogy Norvégiában átlátható stratégiák alapján tudnak tervezni, ezerötszáz szociális farm van, hiszen ott ez egy vidékfejlesztési és integrációs, társadalomfejlesztési eszköz. A Szimbiózis Alapítvány ezt próbálja adaptálni. Azzal, hogy a nagykövet Miskolcra látogatott, a Baráthegyi Majorság is felkerült a „térképre”, láthatóvá vált. Az alapítvány elnöke úgy fogalmazott, elindult egy új kezdet, hiszen vannak már norvég kapcsolatok, és ezek most még tovább építhetők. A közeljövőben várhatók közös projektek, tapasztalatcserék, és remélhetőleg a pályázati források is megnyílnak majd.

„Falu a városban” – szociális farm

A Szociális Farm eszméje a mezőgazdasági tevékenység innovatív megközelítését jelenti: hátrányos helyzetű személyek aktív bevonása az értékteremtő/termelő tevékenységekbe biztosítja számukra azt, ami sokunknak evidens: legyen értelme felkelni reggel.

A miskolci Szimbiózis Alapítvány Baráthegyi Majorsága az első olyan szociális farm, mely több mint 20 éve jött létre, a sok viszontagság ellenére ma is működik, és folyamatosan fejlődik. Jelenleg több mint 100 fő számára biztosít munkát, közülük 82 fő fogyatékos vagy megváltozott munkaképességű személy. Ők a kertészetben, konyhán, az állattartó telepen, a sajtüzemben, a gyümölcsfeldolgozóban, az asztalos-, fazekas- és kézműves műhelyekben, vagy a vendégváró-turisztikai egységekben dolgoznak. Az öt hektárt ma sokan „falu a városban” helyként emlegetik.

Könnyebbé válik a szociális farmok létrehozása

A Szimbiózis Alapítvány egyik legnagyobb társadalmi hatása: 15 év lobbi munkája eredményeképp megjelent a szociális farmok könnyített létrehozását és működését szabályozó joghely. Most már lehetővé válik, hogy a Baráthegyi Majorság modellje mások számára is adaptálhatóvá váljék. Idén pedig a „Vidékfejlesztési együttműködés a társadalmi vállalkozások fejlesztéséért” pályázati felhívás keretében 1,6 milliárd forintot osztanak szét szociális farmok létrehozására és támogatására (várhatóan 40 millió forint/projekt). Így a következő években több tucat új szociális farmról is beszámolhatunk, az elért hátrányos helyzetű személyek száma pedig több száz is lehet.

Nézze meg a videót is!

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában