Kiállítás és gála

2024.04.16. 13:18

Húszéves az Ózdi Néptánc Egyesület

Két napos rendezvénnyel emlékeztek az elmúlt húsz esztendőre Ózdi Néptánc Egyesület tagjai. Pénteken egy kiállítás nyílt, szombaton pedig táncgálával ünnepeltek az ÓMÉK-Olvasóban.

Boon.hu

A Velezd néptáncegyüttes

Forrás: ozd.hu

Az Ózdi Néptánc Egyesület az 1947-ben alapított Kohász Táncegyüttes utódja. A műfaj iránt elkötelezett egykori táncosok összefogtak, és 2001-ben nekik köszönhetően éledt újjá Ózdon a néptánc kultúra. A Domaházi Hagyományőrző Egyesület citerajátékával és az Ózdi Néptánc Egyesület tánccával indult annak a kiállításnak a megnyitója, melynek az ÓMÉK-Olvasó adott otthont. A Villanások címet viselő tárlat az egyesület elmúlt 20 évének pillanatait mutatja be - írja az ozd.hu.

Fotók, plakátok, dolgok

Az elmúlt 20 évből fellelhető, mindenkitől, magánkézből, ózdi tv-től, mindenhonnan, ahonnan tudtuk összeválogattuk az anyagot, és azt hoztuk be. Tehát magánjellegű, teljesen közös dolgok, fotók, plakátok mindenhonnan, Franciaországtól kezdve Boszniáig, mindenhol, ahol a csapat járt került elő 1-2 ereklye

 - emelte ki Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke.

Kiállítás is nyílt
Forrás: ozd.hu

A születésnap fénypontja szombaton volt. Délután öt órakor kezdődött a két felvonásos gálaműsor a Színházteremben. Az Ózdi Néptánc Egyesület táncosai egészen a kezdeti koreográfiákig visszatértek műsorukban, de természetesen újdonságokkal is készültek az estére.

Lesznek benne igazán különleges koreográfiák, amiket tulajdonképpen most fogunk még úgymond ősbemutatni. Nagyon készültünk a felcsíki koreográfiánkra és a méhkeréki páros koreográfiánkra. Reméljük, hogy nem okozunk csalódást

- nyilatkozta Ronyecz Ákos, az Ózdi Néptánc Egyesület művészeti vezetője.

Az eseményt Bukovinszky Zsolt, az ÓMÉK ügyvezető igazgatója konferálta. Az első táncot követően Riz Gábor országgyűlési képviselő, miniszteri biztos illette elismerő szavakkal az egyesület munkáját. 

A művészetük részese

Élet amit ők élnek, hiszen a mindennapokban próbálnak, gyakorolnak, és őseik mindig újrafogalmazódnak. Még egyszer büszke vagyok arra, hogy engem befogadtak, részese lehetek a művészetüknek, ismerhetem a történetüket, személyüket, és önökkel együtt ózdiakkal, azt kívánom, hogy nagyon-nagyon sokáig legyünk büszkék rájuk 

- mondta Riz Gábor, országgyűlési képviselő, miniszteri biztos. Janiczak Dávid köszöntőbeszédben kitért arra, hogy a néptánc miért is lényeges a magyar emberek számára.

Amikor néptánc előadást nézünk, akkor eleink szívét és lelkét látjuk. Ugyanis a középkorban, a 16.-18. században a magyar néptánc kialakult, akkor azok a közösségek, akik ezt kialakították, az érzéseiket tették bele

 - fogalmazott Janiczak Dávid, polgármester.

Majd dr. Csuzda Gábor területi képviselő köszönte meg az egyesület munkáját. Elmondta, örömmel tölti el, hogy a néptánc jövője biztosított a fiatal táncosok által. Ezután mozgalmassá vált a színpad. Pappné Szalka Magdolna az ÓMI nyugalmazott igazgatója történeti áttekintésében kitért az egyesület fontosabb eseményeire és meghatározó alakjaira. Az első felvonást egy rövid szünet követte, majd az est második felében a tánc került a középpontba. 

Változatos műsor

A műsor változatosan összeállított koreográfiákból épült fel. Az ózdi táncosok mellett a Vadszilvák Gyermek Néptáncegyüttes, a Nógrád Táncegyüttes és a Velezd Néptáncegyüttes tagjai is színpadra léptek. A talpalávalót a Bakator Zenekar szolgáltatta. Tóth Zsolt, az Ózdi Néptánc Egyesület elnöke egy kis aprósággal köszönte meg a vendégfellépőknek és a segítőknek, hogy hozzájárultak a gála színvonalához. Az estét egy szabad össztánc zárta.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában