Szintet lépett a miskolci logisztika

2024.04.22. 18:00

Európa legnagyobb szárazföldi termináljában tanulhatnak az egyetem szakemberei

Innovatív partnerség született a Miskolci Egyetem és az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. között. A stratégiai együttműködés segíti a miskolci logisztikai szektor fejlődését.

Együttműködési megállapodást írt alá a Miskolci Egyetem és az East-West-Gate

Fotó: Mogyorósi Zsolt Pipó

A hatalmas fényeslitkei terminálba érkező logisztikai szakemberek megismerhetik az iparág legfontosabb technológiai újításait, a privát 5G-t, a virtuális 3D működését, és betekintést nyerhetnek a modern, 21. századi logisztikába. Innovatív partnerség született a Miskolci Egyetem és az East-West Intermodális Logisztikai Szolgáltató Zrt. között. A stratégiai együttműködés segíti a miskolci logisztikai szektor fejlődését. Tálosi János, az East-West Gate vezérigazgatója elmondta:

Büszke vagyok arra, hogy a terminálon világszínvonalú körülmények között, a legmodernebb technológiákkal dolgoznak munkatársaink. Tudásunkat, tapasztalatainkat, eredményeinket örömmel osztjuk meg a Miskolci Egyetem oktatóival és hallgatóival.

Együtt fejlődhet a logisztikai oktatás és a gyakorlati képzés

A Miskolci Egyetem rektorhelyettese, Prof. Dr. Szűcs Péter kiemelte: 

Ez az együttműködés hatalmas lépés a logisztikai oktatás és a gyakorlati képzés integrációjában. Büszkék vagyunk arra, hogy az East-West Gate mellett állhatunk, és közösen készíthetjük fel diákjainkat a jövő kilátásaira.

A rektorhelyettes szerint a Miskolci Egyetem logisztikai szakemberei modernebb képzést kapnak majd az East West Gate-tel történő együttműködésben. Ez a partnerség új tananyagok kidolgozását, egy egyetemi folyamatszimulációs labor kialakítását, hallgatói ösztöndíj alapítását is magában foglalja.
Az iparági partnerek Prof. Dr. Szűcs Péter szerint régóta a gyorsítói, a katalizátorai a logisztikai képzésnek, és ez a nemes hagyomány folytatódik az East-West Gate-tel történő együttműködésben.

Egy hatalmas terminálban tanulhat a jövő logisztikus nemzedéke

„A jövő a hatékony, környezetbarát logisztikáé – hangsúlyozta Tálosi János. - Napjainkban a logisztika a gyártól az ajtóig terjed. Ha ezt a folyamatot nem lehet környezetbarát irányba terelni, akkor annak nagyon súlyos következményei lesznek az emberiségre és a környezetünkre nézve.”
A vezérigazgató szerint a jövőt építi, ha a fiatal miskolci logisztikus kollégák Európa legnagyobb szárazföldi termináljában tanulhatnak Fényeslitkén. A hatalmas létesítményben megismerhetik a virtuális 3D-t, a privát 5G működését és egy sor más logisztikai innovációt, amelyeknek nagy hasznát vehetik tanulmányaik során:
„A logisztikai létesítmény képzett munkaerőt igényel. Az itt dolgozó 170 ember több mint 50 százaléka felsőfokú végzettségű, és csak 10 fő, aki nem érettségizett. Ebből is látszik, hogy magasan kvalifikált, fiatal nyitott, szakképzett munkaerőre van szükség. Ez csak úgy megy, ha a képzés ennek megfelelő. Mert 30 éves könyvekből, tananyagból nem lehet jövőt építeni”.
Tálosi János szerint a sikeres logisztikai tudás megszerzéséért képezni kell a jó szakembereket, és a Miskolci Egyetem nyitott volt arra, hogy a tananyagba bevegye a terminált, ez szintlépést jelent a képzésben.

Stratégiailag fontos területen működik az innovatív terminál

A terminál Fényeslitkén működik, egy 2300 fős nagyközségben, közvetlenül az ukrán-magyar határ közelében. Olyan stratégiai ponton, ami egyébként jelen pillanatban is egy nagyon meghatározó logisztikai pontja a régiónak.

De vajon mit jelent a privát 5G hálózat működése egy logisztikai terminálban?

„A fiúk ülnek egy teremben, és távolról, 2-3 kilométerről irányítják a darukat. Belső privát 5G hálózat működik, egy olyan számítógépes háttérrel, ami segíti a logisztikai folyamatokat – ismertette a hatalmas terminál működését Tálosi János. – Mintha egy rajzfilmet néznénk, és ott zajlik az élet a virtuális térben, miközben mindez valós eseményként is megjelenik. Ez az, ami ami vonzó a fiataloknak, ezért jönnek örömmel tanulni és dolgozni a terminálba”.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában