Látogató

2024.03.22. 17:30

Szépen fejlődik Lilike és Zsombi!

Évekig követtük nyomon portálunkon, a boon.hu oldalon és az Észak-Magyarország hasábjain a két SMA-ban, azaz veleszületett gerincvelői izomsorvadásban szenvedő kisgyermek, Somogyi Lilike és Burinda Zsombor életét. Az olvasóinkkal együtt drukkoltunk értük és örültünk, amikor megkaphatták a gyógyulásukhoz szükséges gyógyszereket. Munkatársunk utána járt, hogy vannak most és hogyan telnek a mindennapjaik.

Galambos Eszter

Nagy változás jön Zsombi életében, hiszen óvodába megy

Forrás: Olvasónktól

A mezőkeresztesi Somogyi Lilike volt az ország első olyan babája, aki állami támogatással kapta meg a világ legdrágább génterápiáját, a Zolgensmát. A kislány ugyanis gerinceredetű izomsorvadásban szenved, annak is a legsúlyosabb fajtájában, az SMA1-ben. Lilike 2020 májusában született és egyéves volt, amikor átesett a terápián.

Kis lépésekkel előre

Somogyiné Miskolci Éva, Lilike édesanyja rengeteg javulást tapasztalt az utóbbi időben. Kislánya közösségbe még nem jár, de a tőle nagyobb rokon gyerekek társaságát nagyon élvezi. Rendszeresen járnak kontrollra, hiszen van egy öt éves nyomon követés a gyógyszer után, négy havonta kell a neurológiára és pulmonológiára járniuk Budapestre, és minden évben van egy nagyobb átfogó ellenőrzés is. A vizsgálatokon centikkel is mérik a mellkas körfogatát, és tapasztalható, hogy nőt és erősebb lett. Éjszakánként a kislánynak még légzéskönnyítő készülékre van szükség, de napközben már hangokat ad, tud kiabálni és köhögése is erősödött. 

Folyamatosan fejlesztéseken vesz részt Lilike 
Forrás: Olvasónktól

Ez nagy fejlődés ahhoz képest, hogy a kezdetekkor még hang nélkül sírt. Most már ügyesen fel tudja köhögni, ha esetleg félrenyelne. A korosztályánál testsúlya kisebb, kizárólag csak szondán keresztül eszik. A kalóriát számolni kell és nagyon minimálisan lehet csak emelni, hiszen fontos, hogy ne hízzon sokat, mert annál nehezebben mozog, annál nehezebb a légzése. Nála előny, ha minél vékonyabb. Gyerekek közé óvatosan szabad csak vinni, hiszen az immunrendszere nagyon gyenge. Az édesanya elmesélte, hogy sorstársakkal szoktak találkozni, rendszeres kapcsolattartás van. 

Folyamatosan járnak fejlesztésekre, egy héten egyszer a miskolci GYEK-be járnak tornára, masszázsra, egyszer a korai fejlesztőbe gyógytornára, gyógypedagógiára, illetve péntekenként Dévény foglalkozásra Mezőkövesdre, havonta egyszer egy intenzív fejlesztésre Budapestre. Az utóbbi időben ennek is köszönhetően rengeteget fejlődött: sokat ül, aktív kerekesszékbe hajtja magát érzi az irányítását, fordul vele. Lilike átmozgatásban, áthelyezésben még segítségre szorul. Az oldalára már tud fordulni magától felülni még nem tud. Édesanyja abban bízik, hogy egyszer majd teljes önellátásra is képes lesz.

Forrás: Olvasónktól

Zolgensma a csodaszer

A Zolgensma génterápiás gyógyszer, amely egy adeno-asszociált vírus vektor segítségével juttatja be a hiányzó génszakaszt a szervezetbe, és a várakozások szerint csak egyetlenegyszer kell alkalmazni.

A világ legdrágább génterápiája több mint 750 millió forintba kerül.

 Az SMA veleszületett gerincvelői izomsorvadás, egy ritka genetikai betegség, aminek gyógyítására a mai orvostudomány állása alapján úgy néz ki, ennek a génterápiának az alkalmazása a leghatásosabb. Ennek hiányában az izmok sorvadnak, a betegek mozgáskészsége romlik, súlyosabb esetekben légzési elégtelenség, nyelésképtelenség, ágyhoz, kerekesszékhez kötöttség súlyosbítja az állapotukat, és rontja az élet kilátásaikat.

Zsombi oviba megy

A kazincbarcikai Burinda Zsombi esetében 2021-ben egy óriási országos összefogás eredményeként sikerült összegyűjteni a pénzt a világ legdrágább gyógyszerére, ami az egyetlen esélye volt akkor az SMA-ban szenvedő kisfiúnak.

Burinda Szűcs Szabina, a kisfiú anyukája arról mesélt, hogy Zsombi életében egy nagy előrelépés történik ebben az évben, hiszen úgy néz ki, óvodába megy. A kijelölt óvoda számára a kazincbarcikai Nefelejcs tagóvoda. Egyelőre folynak az egyeztetések az önkormányzattal. Az is szóba került, hogy indul majd egy csoport, ahová hasonló speciális igényű gyermekek járnak majd. Még az is lehetséges, hogy gyógypedagógusként az édesanya végezheti kisfia fejlesztését intézményi kereteken belül. 

Speciális kerekesszéket is beszereztek Zsombinak
Forrás: Olvasónktól

Olaszországból már terápiás asztalt is beszereztek, illetve speciális kerekesszéket és egyéb mozgássegítő eszközöket. Folyamatosan járnak fejlesztésekre, többek között rehabilitációs foglalkozásokra, gyógytornára, mágnes – és elektroterápiára. Az anyuka hangsúlyozta, hogy a keddi és pénteki gyógytornák akkor is maradnak majd, mikor Zsombi már az oviban jár. A kisfiú életében nagy fordulatot jelentett az is, hogy 2023 júniusában kistestvére született. Mostanában ugyan felütötte fejét a testvérféltékenység – mondja az anyuka –, de ennek ellenére nagyon jól megvannak a tesók.

Folytatódnak az SMA-szűrések

Az SMA betegség kezelésében nagy a jelentősége a korai diagnózisnak, a kezelés mihamarabbi elkezdésével remény van arra, hogy a tünetek nem, vagy csak enyhe formában alakulnak ki, ezért fontos hogy a betegség kiszűrése minél hamarabb megtörténjen. A héten Rétvári Bence, a Belügyminisztérium parlamenti államtitkára bejelentette, hogy tizennégy hónapos tesztidőszak után folytatódik az újszülöttek és csecsemők SMA-szűrése Magyarországon, a költségvetés e célra idén 450 millió forintot biztosít. 

Az államtitkár elmondta, hogy a vérvizsgálatot, amely ingyenes, a szülőnek kell kérnie. Az államtitkár beszámolt arról is, hogy a pilotprogram ideje alatt 86 ezer minta közül 9 esetben derült ki a rendellenesség, a kezeléseket megkezdték. A mintákat továbbra is a Szegedi Tudományegyetemen, a Semmelweis Egyetemen és a Bethesda Gyermekkórházban elemzik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában