Kisállat

2024.03.24. 21:00

A simogatás boldoggá tesz

A kutyákkal töltött minőségi idő jelentősen csökkentheti a ­stresszt, a szorongást és a depressziót.

Kölcsönösen jó hatással van egymásra a kutya és gazdája

Fotó: MW

Az eredmények azt mutatták, hogy a kutyával való játék és sétáltatás során az EEG alfa-agyhullámokat észlelt, ami az ellazult ébrenlét állapotát tükrözi. Az uszkár simogatása és masszírozása a béta-agyhullámok növekedését eredményezte, ami fokozott koncentrációval jár. 

Nem meglepő 

A tanulmány szerzői megállapították, hogy a kutyákkal való interakciók „erősebb relaxációt, érzelmi stabilitást, figyelmet, koncentrációt és kreativitást aktiválhatnak azáltal, hogy elősegítik a fokozott agyi aktivitást”. A dél-koreai Konkuk Egyetem kutatói 30 ember agyi aktivitását vizsgálták elektroencefalográffal (EEG), miközben egy négyéves uszkárral foglalkoztak. A résztvevők a kutyával való játék, etetés, simogatás, sétáltatás és masszírozás mellett fényképezték és ölelgették is – írja a Sky News. 

Dr. Jacque­line Boyd, a Nottingham Trent Egyetem állattudományi vezető oktatója a tanulmányt kommentálva elmondta, hogy az eredmények „valószínűleg nem okoznak meglepetést a kutyatartóknak”. „Az ember agyi aktivitásának kvantitatív mérése a kutyákkal való különböző típusú közvetlen interakciók során tovább javítja az ember-kutya kapcsolat megértését” – mondta. Dr. Boyd ugyanakkor óvatosságra intett az eredmények általánosítását illetően, rámutatva, hogy a vizsgálat résztvevői valószínűleg már eleve kedvelték a kutyákat.

 „Azonban a kutyák interakciói során mért fiziológiai válaszok jelentései arra utalnak, hogy az ember-kutya interakciók biológiai alapjai bizonyos konzisztenciát mutatnak, ami előnyös lehet a terápiás találkozások során.” 

Egy új tanulmány kimutatta, hogy a kutyákkal töltött minőségi idő jelentősen csökkentheti a stresszt, a szorongást és a depressziót. A kutatók 30 ember agyi aktivitását vizsgálták, miközben egy kutyával játszottak, etették és simogatták őket. Az eredmények azt mutatták, hogy ezek a tevékenységek fokozott relaxációt, érzelmi stabilitást, koncentrációt és kreativitást eredményeztek. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában