Helyi közélet

2024.03.04. 19:30

Női diktátor is felmerült az államszimulációs versenyen

Izgalmas és szürreális államvezetési ötletek születtek a Mathias Corvinus Collegium Államszimulációs versenyén. Hat miskolci középiskolás csapat versengett az első helyért, és csak egyikük szerezhette meg Marvium vezetését.

Édes Richárd

Egy elképzelt államot kellett irányítaniuk a diákoknak

Fotó: Ádám János

A Mathias Corvinus Collegium államszimulációs versenyt rendezett középiskolás csapatoknak. A cél egy kitalált ország, Marvium irányítása. A szervezők leírása szerint Marvium földrajzi elhelyezkedésében, klímájában leginkább Spanyolországhoz hasonlítható, hegységrendszerében és vízrajzában azonban a dél-amerikai Chilére hasonít. 

A legégetőbb politikai kérdés az, hogy az országon belüli matrakos kisebbség függetlenedni szeretne, amit a jelenlegi államvezetés nem enged

- tudtuk meg a verseny egyik ötletgazdájától és szervezőjétől, Stenger Kristóftól. Volt, aki katonailag lépne fel a csoportok ellen, mások szélesebb körű autonóm jogokat adnának nekik. 

 

Hat csapat küzdött Marvium vezetéséért 

Az államszimulációs versenyen induló maximum 4 fős csapatoknak megoldást kell találniuk Marvium kül- és belpolitikai kihívásaira. Minden csapatnak jelölnie kellett egy miniszterelnököt, egy pénzügy-, egy belügy- és külügyminisztert, hogy megoldja a saját területe kihívásait. 

A versenyt hat MCC-s diák találta ki. Stenger Kristóf, a verseny egyik ötletgazdája elmondta: társaival arra jutottak, hogy egy államigazgatási témával lehetne a legjobban megszólítani a középiskolásokat, mert ez biztosan érdekelni fogna a jogi- és gazdasági pályán továbbtanulni akaró diákokat. Mindez egy fiktív állam keretein belül történik a versenyen. Összesen 6 csapat vett részt a kihíváson. A versenyen találkoztak már demokráciával, diktatúrával is a kezdeményezések között. Nagyon vegyes államalakulatok jelentek meg, és Stenger Kristóf szerint izgalmas gondolatokat hoztak a diákok a versenyre. 

 

Liberális és női diktátoros államok szerveződtek 

Turjanicza Boldizsár, a Lévai József Református Gimnázium matematika-informatika tagozatos 11-es tanulója a Fiatalok Marviumért Párt pénzügyminisztere. Boldizsár csapata egy liberális államberendezkedést választott, Amerika mintáját követve. Kialakított egy saját költségvetést, Boldizsár azonban a legnagyobb kihívásnak azt látja, hogy kiálljon beszélni az emberek elé, és a saját gondolataival meggyőzze őket. Turjanicza Boldizsár egy női diktátorról is hallott, aki egy személyben irányít, a férfiak pedig katonai szerepet töltenek be az államában. 

A versenyt azzal a céllal szervezték, hogy elmélyítse a középiskolások gazdasági-, földrajzi-, államigazgatási ismereteit, és a verseny által a problémamegoldó képességük szintén magasabb szintre lépjen. Emellett a verseny kritikus gondolkodásra tanítja őket, fejlődik a prezentációs képességük, és a csapatszellem terén ugyancsak komoly előrelépéseket tehetnek. Strenger Kristóf szerint beletanulhatnak a stratégiai gondolkodásba, és szert tehetnek a rendszerben látás és a retorika képességére. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában