Portré

2024.02.21. 14:03

Más egy élet alatt ér el ennyi sikert, mint amennyit az avasi gimnazista elért

Kaposvári Péter Gergő, az Avasi Gimnázium 12-es tanulója a lehető legtöbb versenyen kiemelkedő helyezést ért el az utóbbi hat éve alatt.

Répássy Olívia

Kaposvári Péter Gergő földrajz- és történelem térképeket készít, amelyekből webshopot is üzemeltet. Emellett számtalan versenyen arat sikert

Fotó: Ádám János

Földrajz, történelem, informatika és disputa, akár angolul is – ezeken a versenyeken indult általában a végzős diák.

„Az iskolában támogatják a megmérettetéseimet, főleg Nyíri Zoltán tanár úr, aki földrajz és történelem tantárgyból is felkészített – mesélte hálásan Kaposvári Péter Gergő. – Hetedikben jöttem ebbe az intézménybe, és akkor kezdtem a versenyzést is. A Mathias Corvinus Collegiumban (MCC) pedig az általános iskolai programban vettem részt. Továbbtanulni a földrajzzal és az informatikával szeretnék, hiszen ezek a fő érdeklődési területeim. Tetszik a Miskolci Egyetem vagy még az Eötvös Loránd Tudományegyetem (ELTE). Először a geográfia alapszakot szeretném elvégezni, majd geoinformatikus szeretnék lenni mester szakon, hiszen érdekelnek a térképek."

A covid-időszak alatt

Grafikai szoftverekkel tervezi a térképeket, hiszen ezeket tanulta meg kezelni tanulmányai során. 

„Persze kézzel is nagyon szeretek rajzolni. Még 2020 előtt láttam a közösségi médiában, hogy több, térképekkel foglalkozó oldal is van. Mivel a járvány ideje alatt nem lehetett menni sehova sem a digitális oktatás után, akkor űztem el az unalmamat úgy, hogy egy oldalt készítettem saját térképeimnek. Szerintem a földrajzot és a történelmet ezekkel lehet legjobban szemléltetni. A weboldalt folyamatosan fejlesztgettem, majd beindítottam egy webshopot, ahonnan egyetemisták vásároltak tanulmányaik miatt, mások pedig pusztán érdeklődésből rendeltek történelmi térképeket, amik például olyan helyzeteket ábrázolnak, mint Magyarország három részre szakadása, illetve nagyon érdekesek még a "mi lenne, ha" térképek. Nyáron teljes kapacitással működött a webshop, most azonban kénytelen vagyok szüneteltetni a tanulás miatt" – magyarázta Kaposvári Péter Gergő, aki az ukrajnai háború eseményeit is végigkövette térképeken.

A 12.-es avasista számos érettségijén túl van már. 

„Földrajzból emelt szinten érettségiztem 90 százalékos, informatikából pedig közép szinten 92 százalékos eredménnyel. Most magyarból és matematikából készülök érettségire, valamint történelem emelt szintű érettségim lesz, de ez utóbbira szerencsére már nem kell sokat tanulnom, mert az Országos Középiskolai Tanulmányi Verseny (OKTV) bőven kimerítette ennek témaköreit. A matematika sosem volt kedvencem, az online tanítás ideje alatt pedig még kevésbé kerültem képbe. Angolból már tavaly megszereztem a felsőfokú nyelvvizsgát, míg németből egy hónapja voltam középfokún, aminek még nem tudom az eredményét. Az Avasi Gimnázium hatosztályos képzésének nagy előnye, hogy hat éven keresztül tanítják a második idegennyelvet, és így elég jó esélyünk van annak megfelelő szintű elsajátítására. Még nagyon sok irányban fogom tudni bővíteni történelmi és földrajzi ismereteimet. Ez utóbbinál jobban szeretem a társadalomföldrajzot, így a természetföldrajz témaköreiből bőven van mit tanulni: éghajlatok, vulkánok, földrengések. Történelemből is vannak bizonyos országok, amik jobban érdekelnek, ezért ezeket könnyebben elsajátítottam" – összegzett Kaposvári Péter Gergő, aki a barátaira is tud időt fordítani iskolai tevékenységei mellett. Azt mondja, legjobb barátai nem kötődnek a tanuláshoz és a versenyekhez.

Versenyeredmények

Az országos Nemes Tihamér nemzetközi informatikai tanulmányi versenyen 9., 16. és kategóriájában 18. helyezést is elért.

A Kosáry Domokos Történelemverseny országos döntőjében 9. lett.

Az országos Less Nándor Földrajzversenyen kategóriájában volt 2., 3. és 4. is, de kétszer meg is nyerte.

Az országos Lóczy Lajos Országos Földrajzversenyen 3. és 9. helyezést ért el.

A földrajz OKTV országos döntőjében 6. lett, kutatási területe: Miskolc városának környezeti problémái elsősorban a közlekedésre fókuszálva.

Az idei földrajz és történelem OKTV még most zajlik. Az előbbiből már most tudni, hogy döntős.

A Földrajz az egész világ elnevezésű versenyen 11. helyezett lett.

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem PolitikON elnevezésű angol vitaverseny országos döntőjében 2. lett két társával együtt, csapatban.

Az MCC magyar nyelvű vitaversenyén döntőbe jutottak – ez még csak március 1-jén folytatódik.

A Hungeo szervezésében indult egy angol nyelvű nemzetközi versenyen, ahol máris az országos döntőben van, így Magyarországot ő is képviselheti majd Dublinban, ha a négy legjobb közé kerül.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában