Anno

2024.03.10. 16:30

Lillafüred felett csapatokban napoztak a muflonok

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1964. március 5-én arról számolt be: megkezdődött a vadak vándorlása a bükki rezervátumokban.

Boon.hu

Muflont manapság vadasparkokban lehet látni

Fotó: MW

A Keletbükki Állami Erdőgazdaság több mint 80 ezer hektáros erdőségeiben, a bükki és a szendrői vadrezeryátumokban megkezdődött a vadak vándorlása. Az erdészek és a tapasztalt vadászok ezt már a tavaszodás jeleinek veszik – hívta fel rá a figyelmet az újság. A folytatásból kiderült: a Bükkben először a muflonok húzódtak le téli tanyájukról a napsütötte, sziklás-karsztos hegyoldalakra. Lillafüred felett, Répáshuta mellett csapatokban sütkéreztek ezek a különben igen félénk állatok. A téli hónapokban nagyobbrészt a Bükk keleti felén teleltnek át, a vadetetők környékén.

A Keletbükki Erdőgazdaság csaknem száz vadetetőjében keréken 2 ezer mázsa takarmányt, lucernát, szénát, különböző makkféleségeket és vadgesztenyét etettek fel – idézhetjük a hat évtizeddel ezelőtti írásból. A vadászok megállapítása szerint a vadak kondíciója nem romlott a télen, sőt, olyas súlyban vannak, mint a tél kezdetén, amikor mindig „több húst vesznek magukra”. A vadak jó kondíciója alapján az előző évinél nagyobb szaporulatra számítottak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában