Anno

2024.03.17. 12:00

Kikeltek az első szivárványos pisztrángok

Miről írt 60 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1964. március 19-én a Garadna völgyéből tudósított.

Boon.hu

Pisztrángok a Hámori-tóban

Fotó: ÉM

Hazánk egyik legkorszerűbb pisztrángkeltető és nevelő telepe Lillafüred mellett, a Garadna völgyében működik. Dolgozói, különösen az ívás idején, októbertől április végéig végeznek felelősségteljes munkát – állította a megyei napilap hatvan éve, hogy aztán így részletezze a tényt: 

"az idén például mesterséges megtermékenyítésből csaknem 800 ezer pisztrángivadékot nevelnek és helyeznek ki az ország tisztavizű hegyi patakjaiba. Ezek közül több mint 500 ezer a szivárványos pisztráng-ivadék. Ez a lazacféle szívósabb, mint a sebes pisztráng, és nagy előnye, hogy a felmelegedő, kevésbé tiszta vizekben is otthonosan érzi magát. A szivárványos pisztráng ívása február elején kezdődött, és az első nagy szikzacskójú, vékonytörzsű lárvák kedden keltek ki a borsószem nagyságú narancssárga színű petékből. A nagy mennyiségű pisztrángivadékból 100 ezret törzstenyésztésre meghagynak. A többit pedig elsősorban a borsodi hegyi vizekbe, így a Garadna, a Szinva, a Pénzes, a Ménes, a Jósva és a Bán patakba, valamint a jósvafői Tengerszem-tóba telepítik" 

– vázolta a beszámoló.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában