Helyi közélet

2024.03.31. 08:00

Kezdődik a húsvéti forgatag Mezőkövesden

Kalap Jakab koncerttel, Pál Dénes műsorával, vödrös locsolással és sok érdekes programmal várják az érdeklődőket az idei Matyó Húsvéton.

Boon.hu

Nem maradhat el a vízzel locsolkodás

Fotó: BOON

Mezőkövesd egyik leglátogatottabb rendezvényét idén március 31-én és április 1-jén rendezi meg a a Hadas Városrészben. 

Kazárné Kalber Nikolett főszervező a Mezőkövesdi Közkincs-Tár Kulturális, Könyvtári, Turisztikai és Múzeum Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója kiemelte, hogy idén a kétnapos programkavalkád egyik leglátványosabb programja a vödrös locsolás lesz a hétfői napon. Ez a program egy igazi kuriózum, hiszen matyó népviseletbe öltözött fiúk és lányok locsolkodnak négyszer a nap folyamán, tájékoztatása szerint: 11, 12.15, 13.30 és 15.15 -kor. 

Megőrzik a felnőtteket

A gyermekprogramok közül kiemelte a tojásfestést, ahol különböző technikákat lehet elsajátítani és többek között matyó mintát is lehet rajzolni speciális színes matyórózsát vagy matyótulipánt szakemberek segítő közreműködésével. Közben a felnőttek az úgynevezett „felnőttmegőrzőben" tevékenykedhetnek, ahol szórakoztató programokkal készülnek számukra. 

Benépesül a színpad

A színpadi programok közül nagyon látványosnak ígérkezik a matyó népviseletbe öltözött tánccsoportok, énekcsoportok bemutatkozása, egészen a legkisebbektől a senior kategóriáig de a két nap folyamán fellép a Galagonya Bábszínház, a Vaga Banda, Kalap Jakab és Pál Dénes is. 

matyo_husvet_17
A kézművesek is bemutatkoznak
Fotó: BOON

Az ügyvezető felhívta a figyelmet, hogy a kézműves alkotóházak is nyitva lesznek ezeken a napokon: mézeskalács, bútorfestő, hímzőház, zeneház mindegyike látogatható lesz és vásárolni is lehet majd. Rossz idő esetén sem szabad elkeseredni, mert a programokat mindenképpen megtartják. 

Színes kísérőprogramok

A színpadi előadások, koncertek mellett a rendezvény mindkét napján számos programmal várják a családokat. Lesz például magyar mese játékpark, babasarok, óriásbuborék fújás, hímes tojás műhely, kirakodóvásár, mesterségbemutatók, interaktív kiállítás, foltvarró tárlat és foglalkozás. 

A Hadas városrész mellett a Hajdu Ráfis János Mezőgazdasági Gépmúzeum is készül a húsvétra, húsvéti állatudvarral, valamint kovácsbemutatóval várják a látogatókat. A Matyó Múzeumban kézműves-foglalkozás, valamint Kókáné Pásztor Éva népi iparművész által tartott szűcsbemutató lesz A Takács István Gyűjteménybe betérő vendégek pedig különböző gyermekfoglalkozásokon vehetnek részt.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában