Kisállat

2024.03.04. 15:00

Ilyen betegségeket lehet elkapni a kutyáktól

A bajok általában elkerülhetőek például a megfelelő higiéniai intézkedésekkel.

A kutyák rendszeres fürdetése és az állatorvosi vizsgálatok segíthetnek a megelőzésben (illusztráció)

Fotó: MW

Érdemes tisztában lenni vele, milyen betegségeket lehet elkapni a kutyáktól, és hogyan előzhetők meg ezek. Ritkán, de bizonyos betegségeket átadhatnak a kutyák az embereknek. Ezek a betegségek általában elkerülhetők megfelelő higiéniai intézkedésekkel és gondos állatorvosi ellátással – írja a 24.hu. 

Hogyan előzhetők meg? 

A legismertebb és talán a legveszélyesebb kutyabaj a veszettség. Ha valakit megharap egy kutya, akkor nagyon fontos megbizonyosodni arról, hogy az állatot beoltották veszettség ellen, mert amennyiben nem, akkor a betegséget az ember is elkaphatja. Nem kevésbé kellemetlenek a férgek és paraziták. A kutyák parazitákat, például bolhákat, atkákat és bélférgeket hordozhatnak, amelyek az embereknél bőrproblémákat, bélfertőzéseket vagy allergiákat okozhatnak. Rendszeres féreghajtó kezelésekkel és megfelelő higiéniai intézkedésekkel megelőzhetők ezek a betegségek. Kevésbé ismert talán a szalmonella, de egyéb baktériumok is előfordulhatnak. A kutyák hordozhatják a szalmonella és más baktériumokat anélkül, hogy a tüneteit mutatnák, és emberre is átvihetik ezeket a székletükkel vagy a nyálukkal. Ezért nagyon fontos a megfelelő ételkezelési szabályok betartása, a kutyák rendszeres állatorvosi vizsgálata és a higiéniai intézkedések. Rendkívül kellemetlen a rüh és egyéb gombás fertőzések. A kutyák fertőző betegségeket, például rühöt vagy gombás fertőzéseket is terjeszthetnek, amelyek többek között bőrkiütéseket és viszketést okozhatnak az embereknél. A kutyák rendszeres fürdetése és az állatorvosi vizsgálatok segíthetnek a megelőzésben. A leggyakoribb betegségforrást közvetlen érintke­zésből származó sérülések jelentik. A kutyák harapása vagy karcolása fertőzéseket okozhat, ezért az ilyen sérüléseket mindig tisztítsuk meg és fertőtlenítsük, illetve ha szük­séges, forduljunk or­voshoz.


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában