Ünnepi programok

2024.03.13. 15:03

Így ünnepli az 1948-a forradalom és szabadságharc évfordulóját Borsod-Abaúj Zemplén vármegye

Az 1848. március 15-én kirobbant forradalom és szabadságharc évfordulóját ünnepeljük vármegyénkben is.

Boon.hu

A kokárda és a Nemzeti dal fontos kellékei a márcus 15-ei megemlékezéseknek

Fotó: Vajda János

A boon.hu hagyományaihoz híven csokorba szedtük Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye nagyobb településeinek ünnepi programjait, amelyekkel március 15-re emlékeznek.

2024. március 13., szerda 

MISKOLC 

16.00 Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata ünnepi közgyűlést tart az 1848–49-es forradalom és szabadságharc alkalmából. Átadják Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegye Önkormányzata Lévay József-díját. Köszöntőt mond Bánné dr. Gál Boglárka, a vármegyei közgyűlés elnöke, ünnepi beszédet mond dr. Vitályos Eszter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, parlamenti államtitkár. 

2024. március 14., csütörtök 

EMŐD 

17.00 „Van még erőd, mert van hazád” A II. Rákóczi Ferenc Általános Iskola 6. osztályos tanulóinak ünnepi műsora az Emődi Művelődési Ház és Könyvtárban. 

17.30 Fiatal Március. Kriston Milán zenés műsora az Emődi Művelődési Ház és Könyvtárban. 

18.00 Koszorúzás a Kossuth téren. Közreműködik Emőd város Fúvószenekara. 

ENCS 

17.00 Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartandó encsi városi ünnepség és koszorúzás az Encsi Művelődési Központ nagytermében. Ünnepi beszédet mond Mikola Gergely, Encs város polgármestere. Az ünnepségen közreműködnek az Encsi Zrínyi Ilona Általános Iskola tanulói. Az Encs Város Önkormányzata által alapított helyi kitüntetések átadása. Az ünnepséget megelőzően 16.30-tól koszorúzásra kerül sor az Encsi Városi Galéria előtti Petőfi-szobornál. 

FELSŐZSOLCA 

Somogyi Győző Kossuth-díjas festőművész, grafikus Zászlók című kiállításának megnyitója. Köszöntőt mond Szarka Tamás, Felsőzsolca polgármestere. Közreműködik Csasznyi Imre és G. Nagy Réka Viktória 

GÖNC 

17.00 Az 1948–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendezendő városi ünnepségen a Rendezvényházban köszöntőt mond dr. Hörcsik Richárd országgyűlési képviselő. Ünnepi műsort adnak a Gönci Barackvirág Óvoda gyermekei, közreműködik Kovács Marcell tárogatón. Az ünnepség zárásaként koszorúzás az 1848–49-es emléktáblánál. 

IZSÓFALVA 

11.00 Ünnepi műsor az Izsó Miklós Művelődési Házban. Ezután megemlékezés és koszorúzás következik a Szoborkertben. A műsorban közreműködnek a Szivárvány Óvoda növendékei, és színművészek lépnek fel. 

LEGYESBÉNYE 

11.00 A művelődési ház ad otthont az ünnepségnek, amin a Himnusz és az ünnepi beszéd után a Legyesbényei Óvoda gyermekeinek és a Legyesbényei Zalay Andor Általános Iskola 5. osztályosainak műsorát láthatja a közönség. Majd a Szózat és koszorúzás következik, amin az iskola énekkara is közreműködik.

MÁLYI  

09.00 Az 5. osztályosok ünnepi műsora a Móra Ferenc Általános Iskolában.  

10.30 Koszorúzás a Móra Ferenc Közösségi Ház és Könyvtár mögötti területen. 

MEZŐKÖVESD 

10.30 Mezőkövesd Város Önkormányzata által szervezett megemlékezés koszorúzással, a szónokverseny győztesének beszédével az 1848-as emlékműnél. 
11.00 A Miskolci SZC Mezőkövesdi Szent László Gimnázium és Közgazdasági Technikum diákjainak „Utat mutat a bátorságod, a fény, itt Európa közepén” című zenés-táncos fantáziajátéka a Közösségi Házban. 

MISKOLC 

11.00 Megemlékezés a Diósgyőri Országzászlónál 

MÚCSONY 

11.00 Városi ünnepség a Petőfi Sándor Közösségi Házban. Az ünnepi műsort a Múcsonyi Általános Művelődési Központ, Bölcsőde és Konyha Játékvár Óvoda gyermekeinek műsora nyitja. Majd a Szent Péter Görögkatolikus Általános Iskola gyermekeinek előadása következik, és Demeter Zoltán országgyűlési képviselő mond ünnepi köszöntőt. Ezután Viszlai Viktor polgármester ünnepi köszöntője következik, és a résztvevők megkoszorúzzák Petőfi Sándor szobrát.

NYÉKLÁDHÁZA 

14.00 Ünnepség a Furmann Imre Művelődési Házban. Ünnepi beszédet mond Tóth Balázs polgármester. Közreműködik Magyar Gréta, Timkó Dávid, a Zsolca táncegyüttes, a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület, a Nyékládházi Ifjúsági Fúvós­zenekar.  

PÁLHÁZA 

14.30 Ünnepség a református templomkertben. Ünnepi beszéd, a Hegyközi Általános Iskola diákjainak műsora. A program koszorúzással zárul.

SAJÓSZENTPÉTER 

10:30 Ünnepség a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskolában. Ünnepi beszédet mond dr. Faragó Péter, a város polgármestere. Az ünnepségen közreműködik Harsányi Attila Jászai Mari-díjas színművész, a Sajószentpéteri Kossuth Lajos Általános Iskola diákjai, illetve a Kazincbarcikai Kodály Zoltán AMI fúvószenekar. Az ünnepséget követően a megemlékezők koszorúkat helyeznek el a Kossuth-domborműnél.

SÁROSPATAK 

11.00 Ünnepi megemlékezés A Művelődés Háza és Könyvtára színháztermében, ahol Aros János polgármester mond emlékbeszédet. Az ünnepi műsorban a sárospataki Szent Erzsébet Katolikus Általános Iskola diákjai működnek közre, majd átadják a Sárospatak nyilvánosságáért díjat is. Az ünnepséget követően koszorúzást tartanak az Iskolakertben található Kossuth-szobornál.

SZENDRŐ 

15.30 Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére rendeznek ünnepi megemlékezést a Hősök terén. Ünnepi beszédet mond Jósvay István, közreműködnek a Szendrői Apáczai Csere János Általános Iskola, a Szendrői Református Általános Iskola és Óvoda tanulói, az ÓMI Zenés Színház és a Szendrő Brass Rézfúvós Kvintett.

2024. március 15., péntek 

CIGÁND  

10.00 Megemlékezés az 1848–49-es forradalom alkalmából a helyi Kossuth Lajos-szobornál, a Hősök terén. A műsorban részt vesznek: a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Pedagógiai Szakszolgálat tehetségcsoportja, Czabányi Attila előadó, valamint a Sarkantyús Néptáncegyüttes.

EDELÉNY 

10.00 Szentmise a Római katolikus templomban 11.00: Koszorúzás, megemlékezés a Forradalmak terén. Köszöntőt mond: Molnár Oszkár polgármester. Közreműködnek a Szent János Görögkatolikus Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium diákjai. Rossz idő esetén az ünnepi megemlékezésre is a római katolikus templomban kerül sor. 

FELSŐZSOLCA 

10.00 Ünnepi programsorozat a Hősök terén és a Vállalkozás Segítő Központ (VSK) udvarán. Ennek keretében a B.-A.-Z. Vármegyei Huszár és Lovas Hagyományőrző Egyesület közreműködésével tartja ünnepi megemlékezését és koszorúzását az önkormányzat, majd a Huszártáborban élő történelemórán mutatják be a korabeli viseletet, és avatnak be a huszárélet rejtelmeibe. A rendezvényre látogatókat Kádár Ferkó Fotószínháza mellett Ügyeskedő – ünnephez kapcsolódó - kézműves-foglalkozás és népi játszóudvar is várja.

HIDASNÉMETI 

16.00 Emlékezés 1848. március 15-re a Római Katolikus Temetőben. Köszöntő és ünnepi műsor, majd koszorúzás Ferdinandy Bertalan sírhelyénél. Szervezők a Hidasnémeti Alapítvány és Hidasnémeti Önkormányzat. 

KAZINCBARCIKA 

16.30 Ünnepi megemlékezés a Fő téren a Tompa Mihály Általános Iskola és a Kazincbarcikai Összevont Óvodák közreműködésével. 
17.00 Fáklyás felvonulás lovas huszárokkal, akik a Fő térről a Jókai-szoborhoz vonulnak, és itt lesz az író szobrának megkoszorúzása is. Ezt követően táncház kezdődik a Kazincbarcikai Kodály Zoltán Alapfokú Művészeti Iskola közreműködésével. 

MEZŐCSÁT 

10.00 A Mezőcsáti Református Templomban tartanak ünnepi istentiszteletet. A Nemzeti Ünnep alkalmából a Református Általános Iskola 6/a osztálya szolgál ünnepi műsorral. Igét hirdet: Gazda István lelkipásztor. 

11.00 Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc tiszteletére tartanak városi megemlékezést a Művelődési Központ és Könyvtár színháztermében. Ünnepi beszédet mond Siposné Horváth Anita polgármester. Városi kitüntetéseket adnak át. Az ünnepi műsorban közreműködik a Mezőcsáti Színtársulat és a Kultúr Szeretet Misszió. 

MISKOLC  

Koszorúzások, megemlékezések 

08.30 A miskolci Fidesz és KDNP frakció koszorúz Petőfi Sándor szobránál 

09.00 Görgey Artúr-szobor (Herman Ottó Múzeum) 

09.30 Szemere Bertalan, Palóczy László, Butykai József, Horváth Lajos síremlékei (Avasi temető) 

0.30 Petőfi Sándor-szobor (Petőfi tér) 

11.00 Gróf Batthyány Lajos-emléktábla, Deák Ferenc-szobor, Lévay József-szobor, Szemere Bertalan-szobor, Petőfi Sándor-emléktábla, gróf Széchenyi István-szobor 

11.30 Kossuth Lajos-szobor (Erzsébet tér) Ünnepi köszöntőt mond Veres Pál, Miskolc polgármestere és Pető Csenge, Miskolc diákpolgármestere. Ünnepi műsort ad a Miskolci Nemzeti Színház 

14.00 Megemlékezés a szirmai hősök emlékművénél 

15.00 Ökumenikus istentisztelet a görömbölyi katolikus templomban 

16.00 Megemlékezés a görömbölyi kopjafánál 

Családi nap a Szent István téren 

11.00–17.00 Huszártábor, mesterségbemutató, kézművesvásár és játszóház, íjászat, Kenderkóc népi játszóház, Fabatka meseösvény
Készítsük el együtt Miskolc kokárdáját! 

14.00 Vaga Banda: Szép a huszár 

15.00 Holdeső 

15.45 Perecesi Bányász Koncert Fúvószenekar 

16.30 Ferenczi György és a Rackajam 

18.00 NOX 

ÓZD 

09.00 Lovasfelvonulás a városközponti nagyparkolóból a Petőfi térre a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület vezetésével 

10.00 Központi megemlékezés a Petőfi téren. Ünnepi beszédet mond Janiczak Dávid, Ózd Város polgármestere. „Ez az ország a te hazád!” – az ÓMI Zenés Színház, az Ózdi Néptánc Egyesület és a Szabad Szombat Táncegyüttes zenés, táncos, irodalmi műsora. Koszorúzás, közreműködik a Gömöri Lovas és Népi Hagyományőrző Egyesület. 

PUTNOK 

09.00 Szentmise a római katolikus templomban 

09.00 Istentisztelet a református templomban 

10.00 Városi ünnepség, helyszín: Tompa Mihály Közösségi Ház. Ünnepi beszédet mond Riz Gábor, a térség országgyűlési képviselője. Kitüntetések, elismerések, emlékplakettek átadása. Az Észak ASZC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola tanulóinak műsora 

11.30 Koszorúzás, Serényi László tér, Városi temető 

SÁTORALJAÚJHELY  

10.00 Városi ünnepség, amelyen Szamosvölgyi Péter polgármester mond ünnepi beszédet. A „Hazám, hazám, te mindenem” – című ünnepi műsort a sátoraljaújhelyi Szent István Katolikus Technikum és Gimnázium jelenlegi és volt diákjai állították össze és adják elő. Közreműködnek: a Hétszínvirág Óvoda, az Intervox Női Kar, valamint a történelmi egyházak képviselői. 

TISZALÚC 

11.00 Ökumenikus istentisztelet a református templomban, ünnepi beszédet mond Siri Norbert polgármester, közreműködnek a Tiszalúci Arany János Általános Iskola diákjai, koszorúzás Kossuth Lajos szobránál a Kossuth téren
12.45 koszorúzás Petőfi Sándor szobránál. 

TISZAÚJVÁROS 

16.00 Tiszaszederkényben, a Hősi emlékműnél tartanak megemlékezést. Itt mondhatja el ünnepi beszédét Fónagy-Sütő Dorka, az a gimnazista, aki második helyezettje lett az idei ünnepi beszédíró pályázatnak 

18.15 Fáklyás felvonulás a református templom melletti parkolóból  

18.30 Ünnepség a Petőfi-szobornál, ahol a beszédíró pályázat nyertese, Bartha Viola lesz az ünnepi diákszónok. A megemlékezés zárásaként díszünnepséget tartanak, és kitüntetéseket adnak át a művelődési központ színháztermében. 

2024. március 16., szombat

MISKOLC  

Családi nap a Szent István téren 

11.00–17.00 Tábori élet és harcászati bemutató, mesterségbemutató, kézművesvásár és játszóház, íjászat, Hungarikum-játéktár 

11.00 Mesélő Bőrönd Társulat: A Kiskondás 

14.00 Folkfonics 

15.00 Zenevonat Szuperkoncert az LGT Sztárjaival 

17.00 Fricska 

19.00 Csík zenekar

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában