Ünnep

2024.03.31. 12:00

Húsvétkor nagyobb hangsúlyt fektetnek a lelki életre

Az igazi húsvéti ünnep a reformátusoknál vasárnapi kezdődik, amikor a hívők részt vesznek az úrvacsorai istentiszteleten, ami Krisztus utolsó vacsorájának emlékére van.

Ujlaki Attila

Együtt a gyülekezet

Fotó: BOON

A reformátusok általában a húsvéti ünnepet vallási szertartásokkal és különféle családi, közösségi tevékenységekkel ünneplik. Ezek közé tartozik az istentiszteletek látogatása, ahol az újjászületés és a Krisztus feltámadása üzenetét hirdetik. 

A lelki életre koncentrálnak 

A külsőségekre a reformátusok nem fektetnek nagy energiát – mondta portálunknak Péter András diósgyőri református lelkész. „Az ünnepi kellékek például a nyúl és a tojás az nálunk nem kap nagy teret, hiszen mi nagyobb hangsúlyt fektetünk a lelki életre” – mondta. Rámutatott: az alkalmak az egyházon belül közös áhítatok és istentiszteletek. „Nagycsütörtökön az utolsó vacsorára emlékezve úrvacsorát tartunk a templomban és a nagy ünnepi napon, azaz Húsvétvasárnap is” – hangsúlyozta. Azt is elmondta, hogy Nagypénteken ünnepi istentisztelettel emlékeznek meg a feltámadásról, illetve különböző zenés áhítatokkal. „A nagyheti eseményekkel kapcsolatban a gyermekek számára is különböző programokkal kedveskedünk” – ismertette. Diósgyőrben, Húsvét másnapján a híveket meghívjuk egy húsvéti tálhoz, ahol vendégül látjuk őket, mert nálunk Krisztus feltámadása és az újjászületés van a középpontban. 

Péter András diósgyőri református lelkész

Péter András azt is elmondta portálunknak, hogy vannak olyan református gyülekezetek, akik Húsvét első napján napkeltekor temetőben kezdik meg a feltámadás megünneplését egy istentisztelet keretében 

Vasárnap ünnepelnek 

Az igazi húsvéti ünnep vasárnapi kezdődik, amikor a hívők részt vesznek az úrvacsorai istentiszteleten, ami Krisztus utolsó vacsorájának emlékére van. Ezután általában van egy ünnepi istentisztelet, ahol az egyháztagok együtt ünneplik Krisztus feltámadását. A családok otthonokban is ünneplik a húsvétot. Az ünnepi ebéd jellemzően különleges fogásokat tartalmaz, és a családtagok közös étkezése mellett az ünnepi asztal megosztása is fontos szerepet játszik. Az otthoni ünneplés része lehet továbbá a tojásfestés és a tojások keresése, ami a feltámadás szimbóluma. 

Családias hangulatban 

Az egyházi és családi ünnepségek mellett a református közösségek gyakran szerveznek különféle programokat, például húsvéti játszóházakat, közös reggeli imádságokat vagy családi piknikeket. Az ünnep általános célja az üdvösség, az újjászületés és az élet győzelmének ünneplése Krisztus feltámadásával kapcsolatban. A reformátusok számára a húsvét a hitük központi ünnepe, amelynek során az újjászületés és a remény üzenetét ünneplik, hiszen Krisztus feltámadása által lehetőségük van az örök életre és az új kezdetre. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában