Családi nap a Szent István téren

2024.03.15. 18:00

Gábor Áron rézágyújával is lőhettek a gyermekek

Igazi 1848-as időutazás várta a kicsiket és nagyokat március 15-én a Szent István térre szervezett Családi napon. Rézágyúval, huszár táborral, párbajokkal, és Gábor Áron rézágyújának kicsinyített másolatával.

Édes Richárd

A lovakkal is ismerkedhettek a kicsik a rendezvényen a Szent István téren

Fotó: Ádám János

A legizgalmasabb „forradalmi játék” Gábor ágyú rézágyúja volt, amivel a lelkes gyermekek célba lőhettek egy erődre.
A körhinta a régi idők szellemét idézve ülések helyett kosarakból állt. Az érdeklődők megtanulhatták a kosárkészítés fortélyait, és régi fajátékokkal tehették próbára ügyességüket. Volt, aki a fatekét választotta, mások meg egy kreatív lyukakkal teli 1848-as akadálypályán juttatták el a golyókat a végállomáshoz. És azoknak sem kellett csalódniuk, akik szerették volna átélni az 1848-as párbajok hősies hangulatát. Persze nem éles kardokkal, hanem biztonságos játékfegyverekkel tesztelhették harci tudásukat.

csaladi-nap-10-aj
Fotó: Ádám János

És ha már párbaj: a huszárok hangulatos küzdelmeit keltette életre a szablyapárbaj, amit a huszár táborban gyakorolhattak az érdeklődők. Itt a bátrabbak lóra pattanhattak, és díszegyenruhába öltözött huszárok, a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Huszár- és Lovas Hagyományőrző Egyesület tagjai meséltek a gyermekeknek arról, milyen kalandos életet éltek 1848 huszárai.

A rézágyú, igaz, csak kicsinyített mása
Fotó: ÉR

 

Már javában tartanak a koncertek a Szent István téren a családi nap részeként, este 6-tól a Nox lép színpadra.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában