Ünnepség

2024.03.19. 13:16

Elismert polgárőrök vármegyénkből

Az 1848-49-es forradalom és szabadságharc kitörésének 176. évfordulójára emlékezett a polgárőrség Budapesten. Az ünnepség lehetőséget adott arra, hogy elismerjék az elmúlt évben kiemelkedő teljesítményt nyújtó polgárőrök és egyesületek munkáját.

Dr. Simicskó István mondott ünnepi beszédet

Fotó: OPSZ/Posztós Csaba

Az ünnepségen dr. Simicskó István volt honvédelmi miniszter, a Honvédelmi Sportszövetség elnöke, országgyűlési képviselő és nem mellesleg újbudai polgárőr, ünnepi beszédében hangsúlyozta, hogy az 1848-49-es forradalom és szabadságharc példamutató időszaka a magyarság történetének. Mint mondta, reményei szerint a mai viharos politikai időszakban ez az ünnep közös nevezőre hoz mindenkit, hiszen valamennyiünk számára fontos, hogy méltó módon emlékezzen az egykori hősökre.

Párhuzamot vonva a mával úgy fogalmazott, a polgárőrök, akik önként, szabadidejük terhére a biztonságért dolgoznak nap, mint nap, segítve a rendőrség munkáját és erősítve az állampolgárok biztonságérzetét, méltán nevezhetők a mindennapok mai hőseinek.

Megbecsülni az őrzőket

A polgárőrség gyökere, az egykori Nemzetőrség és a honvédség kialakulása is valahol itt keresendő. 

„Nekünk az a fontos, hogy a saját nemzetünkből mindig legyenek olyan emberek, akik ezt a feladatot önkéntesen vállalják és tisztességesen elvégzik a munkájukat, ezért akkor működik jól egy állam, ha megbecsüli azokat, akik őrzőkként önkéntesen vigyázzák a békét és fenntartják a rendet” 

– fogalmazott az országgyűlési képviselő.

A beszédet követően az OPSZ elnöke átadta az elmúlt év kiemelkedő teljesítményeiért járó kitüntetéseket, így a belügyminiszter elismeréseit, valamint az Év polgárőreinek, az Év polgárőr egyesületeinek és az Év polgárőr pedagógusainak járó díjakat.

Az elismerések átadását a Nádasdy Kálmán Alapfokú Művészeti Iskola diákjainak műsora követte, majd fogadás zárta az ünnepséget, számolt be róla az OPSZ honlapja.

Fantasztikus eredmények

A fogadáson elmondott pohárköszöntőjében dr. Túrós András, az OPSZ elnöke, aki az elnökség jelenlévő tagjaival állt színpadra, úgy fogalmazott:

 „Magyarország legjobb polgárőrei vannak most jelen, a polgárőrség büszkeségei, akik 2023-ban kiválóan teljesítettek”.

 Emlékeztetett arra, hogy milyen nehezen és bizonytalanul indult a tavalyi év. Utalt az energiaválságra, az orosz-ukrán háborúra és a migrációra, de – mint mondta – óriási szerencséje lett végül a polgárőrségnek 2023-ban, mert talpra állt, a kormányzat segítségével működőképes maradt, sőt fantasztikus eredményeket ért el. 

Példaként említette, hogy a sok negatívum ellenére a közbiztonság nem romlott és a 2022-es csúcsév után a déli határ védelmében újra helytálltak a polgárőrök. Kiemelte, hogy az OPSZ kérésére év végén az Országgyűlés módosította a polgárőrségről szóló törvényt, így olyan új lehetőségeket kaptak a polgárőrök, amelyek a bűnmegelőzés területén forradalmasíthatják a szövetség tevékenységét.

Díjazottak

Az ünnepségen a Köz Szolgálatáért Érdemjel Arany fokozatát vehette át Szokircsák István, a Sajóvámosi Polgárőr Egyesület elnöke.

2024-ben az „Év Polgárőre” kitüntetésben részesült Török Csaba, a Járdánházai Polgárőr Egyesület tagja. 

Az „Év Polgárőr Pedagógusa” kitüntetésben részesült Pachman István, a Boldvai Polgárőr Egyesület elnöke. 

„Év Polgárőr Egyesülete” kitüntetésben részesült a Bodrogolaszi Polgárőr Egyesület.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában