Emléknap

2024.03.20. 20:29

Dr. Isépy Tamásról emlékeztek meg Miskolcon – fotókkal

A Kereszténydemokrata Néppárt meghatározó miskolci politikusáról emlékeztek meg szerdán.

Ujlaki Attila

Fotó: Bujdos Tibor

Dr. Isépy Tamás születésének 100. évfordulójára megemlékezést szervezett Miskolcon a Keresztény Demokrata Néppárt Miskolc Városi Szervezete, a Keresztény Értelmiségiek Szövetsége (KÉSZ) Miskolci Csoportja, valamint a Miskolci Morus Egyesület.

Molnár Péter, a KDNP miskolci elnöke elmondta, hogy a rendszerváltozás utáni demokratikus rendszerben meghatározó politikus volt a néhai ügyvéd. 

„Mivel Miskolcról indult, jelentős politikusról van szó, így nekünk, helyi képviselőknek kötelességünk megemlékezni erről a jeles alkalomról” – hangsúlyozta. Arról is beszélt, hogy a felajánlott szentmisét követően a KDNP-ben betöltött szerepét emelték ki. „Kötelességét érezzük, hogy emlékezzünk rá” – húzta alá. 

Dr. Latorcai János, az Országgyűlés alelnöke, a KDNP Országos Választmányának az elnöke a politikus munkásságát emelte ki beszédében. Az eseményen elhangzott, hogy a kárpótlási törvény után a politikus fogadóórái előtt kígyózó sorok voltak és mindenkinek segített a városban.

Meghatározó politikus volt

Dr. Isépy Tamás (1924- 2004) a rendszer váltás idején belépett a Kereszténydemokrata Néppártba, az 1990-es országgyűlési választáson pártja Borsod-Abaúj-Zemplén megyei területi listájáról szerzett mandátumot. Rövid ideig a választási és mandátumvizsgáló bizottság alelnöke volt. Balsai István akkori igazságügy-miniszter politikai államtitkára volt 1990 és 1994 között. Az 1994-es országgyűlési választáson pártja országos listájáról szerzett mandátumot, a mentelmi, összeférhetetlenségi és mandátumvizsgáló bizottság alelnökeként dolgozott. 

1995-ben a KDNP-frakció vezetőjévé nevezték ki. 1997-ben több párttársával együtt szembekerült Giczy György akkor KDNP-elnök irányvonalával, később kizárták a pártból és a frakcióból. Rövid ideig független képviselő, majd belépett a Fidesz frakciójába, annak egyik helyettes vezetője lett. A Magyar Kereszténydemokrata Szövetség alapítója, majd elnökségi tagja volt.1998-as országgyűlési választáson a Fidesz országos listájáról szerzett mandátumot, a mentelmi bizottság elnöke volt. 2002-ben úgyszintén a Fidesz és az MDF országos listájáról szerzett mandátumot, haláláig a mentelmi bizottság alelnöke. Munkássága alatt több napilapban, hetilapban és szaklapban jelentetett meg jogi témájú tanulmányokat (például az állami elővásárlási jogról).

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában