Kicsi a világ!

2024.03.18. 07:00

Dán hölgy keresi régi, miskolci levelezőtársát: 60 éve leveleztek

Henny nagyon kalandosan talált rá szerkesztőségünkre, a szintén dán Franciska segítségével. No de hogyan? Kik ők? Elmeséljük!

Hajdu Mariann

A

Forrás: Shutterstock

Fotó: Kate Aedon

A napokban érkezett a levél Holm Franciskától, aki Miskolcon született, de sok-sok évtizede már, hogy Dániában él, oda ment férjhez, oda születtek gyermekei, unokái. Úgy tíz éve írtam róla egy cikket, amikor sikerült összehozni a régi japán levelezőtársával. A történetet mindjárt felelevenítem, de most más miatt keresett, nézzük, miért:

"Hadd mondjam, mi is történt: a Kanári szigeteken nyaralunk éppen, a hotelben összeismerkedtünk egy másik dán házaspárral. Mikor kiderült, hogy én Miskolcon születtem, a velem egykorú feleség majdnem ‘szívverést’ kapott… mivel ő régi magyar, MISKOLCI  levelezőtársát keresi, akivel körülbelül 1965  óta nem volt kapcsolata". 

Kicsi a világ! Nem elég, hogy Miskolc kerül szóba, de a levelezés az, ami összeköti a két történetet: azonnal érdekelni kezdett a dolog! 

Talán sikerül nyomára bukkanni

Franciska Holm újdonsült ismerőse pedig ígérte, ha vége a nyaralásuknak, elküld mindent, amire emlékszik a miskolci fiúval kapcsolatban, hátha sikerül nyomára találni az olvasók segítségével. Franciska még megírta, ő változatlanul tartja a levélbeli kapcsolatot Shigeoval Atlantából, azzal a japán fiúval, akivel az Észak-Magyarország segítségével sikerült újra feleleveníteni a hajdanán megszakadt kapcsolatot.

Először azt hitte lány...

Amikor vége lett a pihenésnek, és Franciskáék visszautaztak Dániába, újra jelentkezett. Mint írta, a dán hölgyet Henny Gilbertnek hívják, és egy Rózsa Sándor nevű fiúval levelezett két éven át.

First,Person,Top,View,Photo,Of,Female,Hands,In,Yellow
Nagy öröm volt, amikor látszott a postaládában a boríték
Fotó: Inspiration GP / Forrás: Shutterstock


"Henny először azt hitte, egy lányról (Rózsa) volt szó, mindenesetre tartották a kapcsolatot pár évig, németül leveleztek" - tudtuk meg. A mai fiataloknak megjegyezzük, az internet kora előtti időkben divat volt, hogy jöttek-mentek a levelek a külföldi levelezőtársak között, sokan gyakorolták így a nyelvet, és persze nagy barátságok születtek. Ezek közül rengeteg megszakadt, Hennyé és Sándoré azért, mert a dán lány találkozott a mostani férjével. Most viszont szeretne hallani régi barátjáról, kíváncsi rá, hogyan alakult az élete.

Kedves külsejű, barna hajú fiú

Sok adatot megosztott velünk, de a szigorú adatvédelmi törvények szerint ezeket nem írhatjuk le, viszont megvannak szerkesztőségünkben. Amit elárulhatunk, hogy 1963 és 1965 között cserélődtek a levelek, a lány 18 éves volt az elején, a fiú két évvel fiatalabb. Sándor a Selyemréten lakott, fotóját Henny (Franciskán keresztül) elküldte nekünk. Egy kedves külsejű, barna hajú fiú tekint róla ránk. A levélváltás óta közel hatvan év telt el, de hátha kiderül valami. Sándor ma 74-75 év körüli nagypapa lehet. Ha valakinek dereng valami, az alábbi email címen várjuk levelét: [email protected].

És ígértem Franciska történetét. 2013-ban érkezett a szerkesztőségünkbe egy levél Japánból, Shiegótól angol nyelven, hogy segítsünk neki megtalálni 50 évvel korábbi miskolci levelezőtársát. A levelek alapján több cikk is született, aztán sikerült megtalálnunk Franciskát, a Miskolcról Dániába került lányt. Mint kiderült, azóta is tartják a kapcsolatot. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában