Helyi közélet

2013.01.05. 18:26

Fél évszázados levelek Japánból

Miskolc - Shiego Sakashita 50 év után keresi hajdani levelezőtársát, a miskolci Franciskát.

Miskolc - Shiego Sakashita 50 év után keresi hajdani levelezőtársát, a miskolci Franciskát.Különös levelet kapott szerkesztőségünk a napokban. Az Egyesült Államokból érkezett, egy japán férfi írta, és egy hajdani lányt keres, ma már nagymamakorú lehet...

Mint írja, tinédzserkorúkban, a 60-as években hosszan leveleztek, s most, a napokban megtalálta a lány az idő tájt neki küldött fotóit. Mellékelt is közülük néhányat: érdekes nézni, megsárgult, félévszázados fotók digitalizálva. A japán férfi arra kér bennünket, hogy tegyük közé a képeket - gyönyörű volt a lány, fogalmaz - hátha megtalálja, kíváncsi, mi történhetett vele az elmúlt 50 évben. A férfi neve Shigeo Sakashita, a lányé pedig Franciska, a vezetékneve talán Kukola, esetleg Kucola lehet.

A levél elolvasása után levelezni kezdtünk Shiego Sakashita úrral. Megtudtuk, 50 évvel ezelőtt sok-sok levelezőtársa volt, hiszen mindig az volt a vágya, hogy utazni fog, annyi országba, amennyibe csak lehetséges. Így volt levelezőtársa Tajvanról, a Fülöp-szigetekről, Hong Kongból, Szingapúrból, Malájziából, Thaiföldről, Sri Lankáról (akkor még Ceylon, írja), Indiából,Izraelből, az Egysült Államokból, Kanadából és Magyarországról is.

Három fotó és egy lap

Franciska címét - akárcsak a többit - egy Japánban megjelenő, nemzetközi, levelezőtársakat kereső magazinban találta. Franciska családjáról, iskoláiról, munkájáról keveset tud, s ami információja van, az is nagyon régi, sajnálkozik. Annyi, hogy a lány jól beszélt angolul, és az volt a vágya, hogy Drezdában (az akkor még kelet-német városban) vagy Angliában tanuljon tovább Shiego Sakashita nem tudja, sikerült-e neki. Mint meséli, három fotót kapott tőle, ebből kettőt tudott nekünk most tovább küldeni, a harmadikat, amelyen Franciska a kertjükben lévő hintában ül, sajnos, nem találja, bár nagyon jól emlékszik minden részletére. Megvan viszont az a képeslap, amit a lány Szegedről írt neki, amikor a Tisza-parti városban járt, ezt a lapot is elküldte nekünk a japán férfi. Meséli még, hogy annak idején küldött a lánynak egy japán fababát, bizonyos KOKESHI nevűt, bízik benne, hogy talán ez is megvan valahol.

Shiego Sakashita arról is mesélt nekünk, hogy hogyan alakult az élete, miután megszakadt a kapcsolata magyar levelezőtársával. Mint írja, álmai nagyrészt valóra váltak. Miután végzett az egyetemen Tokióban, üzleti pályára lépett, és annyit utazhatott, amennyit csak akart. Üzletember lett, értékesítéssel és marketinggel foglalkozott egy japán multinacionális vállalatnál. A 70-es és a 80-as években több mint 50 országba jutott el, Ázsián kívül Óceániába, a Közel-Keletre, Izraelbe, Afrikába,az Egyesült Államokba, de nem juthatott el (tudjuk, miért) a kelet-európai országokba.

"Álmodoztam róla, hogy egyszer ellátogathatok Magyarországra is", írja nekünk levelében, de sajnos ez az út nem jött össze, bár mint írja, kelet-európai üzletben is gondolkodott. A Szovjetunióba viszont járhatott 1983-ban, egy hónapot Moszkvában töltött.

Révbe ért...

Shiego Sakashita végül 1985-ben ért révbe. Ekkor teljesült a legfőbb vágya, letelepedhetett Amerikában, ahol egy nemzetközi cég amerikai leányvállalatának lett a munkatársa. A családjával költözött a tengerentúlra, akkor már megvolt mindhárom gyermeke, két fiú és egy leány, 7, 5 és 4 évesek.

Azóta több mint 25 év telt el. A gyerekek felnőttek, elvégezték az egyetemet, kirepültek. Jelenlegi életéről többet nem ír Sakashita úr, csak annyit, most is az Egyesült Államokban él.

Megjegyzi még, a fotóalbumjai nézegetése közben talált a Franciskától kapott fényképekre, s bízik benne, megtalálja őt.

Megígértük, hogy segítünk neki. Megnéztük a miskolci telefonkönyvet, hátha találunk Kukola néven családot, de egy sincsen. A Facebook-on viszont van ilyen vezetéknevű fiatalember, még közös ismerősünk is akad, írtunk neki, várjuk a választ. Ki tudja, hátha tud valamit az 50 évvel ezelőtti tizenéves Franciskáról. S ezúton olvasóink segítségét is kérjük. Ha valaki tud valamit a Kukola családról, hogy felismeri Franciskát a képek alapján, kérjük, írjon a [email protected] címre, vagy hívjon a 06-20-57-99-205-ös telefonszámon.

ÉM-HM

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában