Áradás

2024.02.16. 15:00

Mutatjuk, milyen a vízhelyzet a vármegyében: útzárak, lassú áradás

A csapadékos időszakok csökkenésével a vízgyűjtők legnagyobb részéről már nem érkezik nagyobb ár.

Pap Gyula

Évente többször előfordul, hogy a Sajó áradása miatt le kell zárni a bekötőutat

Fotó: Ádám János

Az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság (Émvízig) működési területén jelenleg a Tiszán, a Bodrogon, a Taktán és a Sajó folyón van érvényben árvízvédelmi készültség. Nappali figyelő- és őrszolgálatot látnak el munkatársaink a védvonalakon első- és másodfokú árvízvédelmi készültség keretében közel 412 kilométeren. Az Émvízig működési területének jelenleg mind a hét belvízvédelmi szakaszán van érvényben első-, illetve másodfokú belvízvédelmi készültség - tájékoztatta a boon.hu-t Pál Sára, az Észak-magyarországi Vízügyi Igazgatóság PR referense.  

Kevés eső esett

A napokban a vízgyűjtők legnagyobb részén már nem hullott számottevő csapadék. A Tisza jelenleg Záhony térségében tetőzött. Lentebb továbbra is árad. Tokajnál pénteken várható a folyó tetőzése. 

A Bodrog határszakaszán csak lassan, lentebb mérsékelt ütemben árad. Forrásfolyói legnagyobbrészt lassan apadnak, ezért ma és holnap még további áradásra számíthatunk a folyó hazai szakaszán. Felsőbereckinél és Sárospataknál csütörtökön-pénteken várható a tetőzés. A Sajón kialakult kisebb árhullám éjszaka tetőzött Sajószentpéternél, lentebb még lassan árad a folyó. 

Levonulóban

A Tarnán kialakult kisebb árhullám is levonulóban van. Az ároktői komphoz vezető út egy szakaszát a Tisza magas vízállása miatt az illetékes közútkezelő lezárta. Ároktő és Tiszacsege között a komp nem üzemel.

 A Sajó áradása miatt a 2603. sz. út egy szakaszán (a 26-os sz. főút és Sajókaza) teljes útzár van érvényben.

Az igazgatóság mind a 7 belvízvédelmi szakaszán, összesen 31 szivattyútelepen van elrendelve belvízvédelmi készültség (28 szivattyútelepen I. és 3 szivattyútelepen II. fokú készültség). Az elmúlt nap folyamán a befogadó folyókba közel 650 000 köbméter belvíz átemelésére történt meg. 

Készültségben

A szivattyútelepek a készültségi fokozatnak megfelelően üzemeltek, I. fokban napi 8 – 12 órában és II. fokban 12 órát meghaladóan. A szivattyútelepek a főcsatornákon, csatornákon és szivárgó csatornákon érkező belvizek befogadókba átemelését végzik, valamint a telepekre érkező uszadék gépi, illetve kézi kiszedése történik. A szivattyútelepekre vezető főcsatornák medrét folyamatosan ellenőrizzük, annak érdekében, hogy a belvizek szivattyútelepre vezetése biztosított legyen - tudtuk meg.

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában