Könyvbemutató

2024.02.19. 20:30

Túlélők meséltek a szovjet munkatáborokról

Az erőszakkal elhurcolt felvidéki keresztények szovjet hadifogságban.

Csak azok a kaukázusi sakálok ne üvöltöznének, ez a címe a szepsi író, Köteles Ágoston kötetének, amelyet  február 28-án mutatnak be délután 5 órától a miskolci Felvidék Házban. A moderátor Bodnár Mónika, a Herman Ottó Múzeum munkatársa lesz, részleteket Kardos Katalin előadóművész olvas fel a műből.

A szovjet munkatáborokba elhurcolt civilekről szól ez a könyv. A szerző – személyes érintettség okán, hiszen édesapját is elhurcolták 1945 februárjában – több évtizede kutatja a témát. Felkeresett számos túlélőt, elsősorban szülőföldjén, a Felső-Bódva-völgyében és más, a történeti abaúj-tornai falvakban, akikkel beszélgetve sok mindent megtudott a begyűjtés és a foglyok elszállításának körülményeiről, a szovjet munkatáborokról, az ott végzett munkáról, a foglyok élelmezéséről, sokak pusztulásáról, a hazatérők viszontagságos megérkezéséről… 

Ezeket a beszélgetéséket fényképeken és videofelvételeken örökítette meg. Az elhangzottak nyomán szinte hihetetlen körülmények és események tárulnak az utókor elé.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában