Anno

2024.02.17. 14:30

A tokajit még a franciák is dicsérték

Miről írt 40 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1984. február 23-i számában a magyar bor nemzetközi sikeréről számoltak be.

Boon.hu

Muzeális tokaji (illusztráció)

Fotó: MW

A különböző hazai és nemzetközi versenyeken, bemutatókon elért kitüntetések is növelték a tokaji bor hírnevét – hívta fel a figyelmet az aktuális sikerekre negyven éve a napilap

A IX. országos borversenyen például 12 forgalmi és 5 muzeális borral vettek részt a Tokaj-hegyaljai Állami Gazdasági Borkombinát készletéből, s a forgalmi borokkal 7 arany-, 5 ezüstérmet nyertek, és mind az 5 muzeális borukat aranyéremmel tüntették ki. 
Ugyancsak aranyéremben részesült a Lipcsében bemutatott különleges minőségű tokaji aszú, a boideaux-i borbírálaton pedig az 1963-as 5 puttonyos aszút a maximális 20, az 1969-es száraz szamorodnit 18,6 pontra minősítették. 

Bordeaux-ban a francia szakemberek igen nagy elismeréssel nyilatkoztak a tokaji borokról, ami azért különösen értékes, mert köztudomású a franciákról – nagy borszakértők lévén –, hogy a külföldi borokról ritkán mondanak dicsérő szót. 
A híradás alapján egyébként  felidézhető: a szocialista országokba irányuló borexport akkortájt növekedett, a tőkés piacon – a Nyugat-Európában tapasztalható túlkínálat miatt – valamelyest csökkent az elmúlt évben Tokaj-Hegyaljáról. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában