Program

2024.02.17. 16:20

Természetvédelmi szakmai napot tartottak Alsódobszán

A szakmai napot minden évben megszervezik az egyesület megalakulása óta, amelyet nagy érdeklődés övez a településen.

Ujlaki Attila

Fotó: Vajda János

Előadásokkal és különböző programokkal készült az Alsódobszai Hernádmenti Természetvédelmi Kulturális és Sport Egyesület a szombati szakmai napján a településen. Az eseményt Bűdi Károly, Alsódobsza polgármestere nyitotta meg. Bereczky Attila a szervező egyesület elnöke azt mondta, hogy a szakmai napot minden évben megszervezik az egyesület megalakulása óta. 

„Minden szakterületről próbálunk előadókat keresni, ilyenek például a természetvédelem, a kultúra és a sport” – mondta. Rámutatott: országszerte érkeznek érdeklődők az egésznapos programra. „A Hernád folyó turisztikáját nagyon fontosnak tartjuk, van egy tanösvényünk a településen, amelyet folyamatosan fejlesztünk és ezáltal helyi szinten is elkezdett kiépülni a vízi turizmus” – hangsúlyozta. Azt is elmondta portálunknak, hogy az első előadást ennek a témájába szervezték meg.

Programok sokasága

Az elnök arról is beszélt, hogy helyi szinten nagy probléma volt az években, hogy a tátorján növény eltűnt, így most annak a visszatelepítését oldották meg sikeresen a helyi szakemberek. 

„A meggyaszói tátorjánosból kipusztult a növényállomány és annak a telepítésében kiemelkedő eredményt ért el az egyesületünk az Aggteleki Nemzeti Park segítségével, így a második előadásban ennek a folyamatnak a mérföldköveit ismertettük” – mutatott rá. Az eseményen a miskolci Zöld Akció Egyesület is képviseltette magát. Az előadásukon a hazai gyepterületek jelentőségéről beszéltek. „Bemutattunk még az egyesületünk programjait is, többek között a tanösvénytúrát, a halak napját, a madarak és fák napját” – ismertette.

Szemléletet formálnak

Az egyesület gyakran szervez szemléletformáló programot is, legfőképpen a helyi általános iskola diákjainak. „A természetvédelmi szemléletformálás olyan folyamat, amelynek célja az emberek gondolkodásának és viselkedésének megváltoztatása a természet védelme és megőrzése érdekében. Ez a folyamat általában információátadással, oktatással, tudatformálással és élményeken keresztül történik” – mondta Bereczky Attila. 

Hozzátette: a természetvédelmi szemléletformálás fontos elemei lehetnek a közösségi események, oktatási programok, kampányok, tanösvények, valamint a média és az internetes kommunikáció is.

Fókuszban a természetvédelem

Az ilyen típusú tevékenységek célja, hogy az emberek megértsék és értékeljék a természet szépségét és fontosságát, valamint felismerjék a saját szerepüket és felelősségüket a természeti környezet megóvásában. A természetvédelmi szemléletformálás segíthet az embereknek abban, hogy tudatosabb döntéseket hozzanak mindennapi életük során, és aktívan részt vegyenek a természetvédelemmel kapcsolatos tevékenységekben. 

Egy hatékony természetvédelmi szemléletformáló programnak széles körű és hosszú távú hatásai lehetnek, és hozzájárulhatnak a fenntarthatóbb jövő kialakításához, ahol az emberek és a természet harmonikusan együtt tudnak élni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában