Járvány

2024.02.16. 19:47

Sok az influenzás, de gyorsabb a gyógyulás Borsodban is

Újra növekedett az influenzában megbetegedettek száma a múlt heti adatokhoz képest. Biztató azonban, hogy a miskolci háziorvos véleménye szerint tüneti terápia mellett gyors gyógyulás tapasztalható.

Galambos Eszter

A szokásos tünetek jelentkeznek influenza esetén

Fotó: BOON

Emelkedik a megbetegedettek száma: a Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ jelentése szerint február 5. és február 11. között 59 ezer 200 beteg fordult influenzaszerű megbetegedéssel orvoshoz. Ez 11 ezer 800 fővel több, mint a múlt héten volt, akkor 47 ezer 400-an keresték fel ilyen tünetekkel a rendelőket. Akut légúti fertőzés tüneteivel 293 ezer 200 fő fordult orvoshoz, ami szintén emelkedést mutat az előző heti 271 ezer főhöz képest.

Gyorsabban gyógyulnak 

Dr. Kázár Ágnes miskolci háziorvos picit másképp látja: úgy tapasztalta, hogy a múlt hetihez képest nem nőtt, hanem stagnál a rendelőjébe látogatók száma. A felső légúti megbetegedések dominálnak, a tünetek viszont enyhébbek, betegei az ilyenkor javasolt tüneti terápia mellett gyorsan gyógyulnak. Nem ritka, hogy hasfájással indul a betegség, ami huszonnégy órán belül átvált tipikus felső légúti tünetekre, de általánosan megfigyelhető, hogy gyors gyógyulás várható. Az idősebb korosztályban és a krónikus légzőszervi betegségekben szenvedőknél tapasztalható súlyosabb lefolyás.

Influenza? Vagy más vírus? 

Laboratóriumi vizsgálattal igazolt, influenzavírus által okozott megbetegedéseket az ország valamennyi területén diagnosztizáltak. Az influenzaszerű megbetegedések gyakorisága ugyanúgy, mint a múlt héten, a 3–5 évesek és a 6–14 évesek között volt a legmagasabb. A 100 ezer lakosra jutó betegek száma Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Zala vármegyében volt a legmagasabb, Heves, Békés és Fejér vármegyében a legalacsonyabb. 
Az influenza-pozitivitási arány 43,7 százalék, az RSV-pozitivitási arány 4,4 százalék, a koronavírus-pozitivitási arány 2,7 százalék volt. 

A hatodik héten akut légúti megbetegedés halmozódásáról nyolc jelentés érkezett három területről. A megbetegedések öt óvodát és három általános iskolát érintettek. Három járványban történt légúti mintavételezés, közülük egy óvodában az influenza A, egy másik óvodában az influenza A és az RS vírusegyüttes kóroki szerepe igazolódott, a harmadik járványból származó légúti minták virológiai vizsgálata folyamatban van.

Kórházban kezelik őket 

A légúti figyelőszolgálat keretében kijelölt 24 kórház adatai alapján a hatodik héten 343 főt vettek fel kórházba súlyos, akut légúti fertőzés (SARI) miatt, közülük 43 fő részesült intenzív/szubintenzív ellátásban. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában