Program

2024.02.08. 16:37

Hátrányos helyzetű fiatalokon segítenek összefogással

Miskolc - Hátrányos helyzetű fiatalok indulhatnak jó eséllyel a munkaerőpiacon a Szimbiózis Alapítvány, a Dr. Ámbédkar Iskola és a United Way Magyarország közös programjának segítségével.

Galambos Eszter

Együttműködnek: Hervoly Vanda, Kállay Rita és Jakubinyi László

Fotó: Bujdos Tibor

A most induló fél éves projektbe olyan 13-20 év közötti diákokat vontak be, akik az oktatási- és munkaerőpiaci hozzáférésben hátrányt szenvednek. Az ő belépésüket segíti a több hónapos program, amelyről csütörtökön tájékoztattak az érintettek.

Jakubinyi László, a Szimbiózis Alapítvány elnöke nyitó gondolataiban elhangzott hogy a Dr. Ámbédkár Iskolával való együttműködés már nem új keletű. Az iskola az elnök véleménye szerint egy hihetetlen missziót hajt végre, hiszen olyan gyerekekkel dolgoznak együtt, akik többszörösen hátrányos családokból jönnek és vannak olyan diákok is, akik gyermekvédelemből, lakásotthonokból járnak az iskolába. Mivel ők sok esetben más iskolákból kiszorulnak, ez egy olyan alapítványi intézmény, ami esélyt adhat nekik a fejlődésre.

Most a United Way Magyarország pályázatának köszönhetően egy olyan lehetőséget tudnak nyújtani, aminek reményei szerint hosszú távú hatása lesz. Alapítványuk rendelkezik olyan eszközzel, mint például az úgynevezett „Munkára fel!” társasjáték, ami elsősorban a 16-24 éves, pályaválasztás előtt álló speciális szükségletű diákok munkára való felkészítését, illetve sikeres munkavállalását segíti.

Húsz diák vesz részt a hathónapos programban

A programban húsz embert választottak ki, amelynek első felében egy elméleti felkészítés történik majd. A diákok a Szimbiózis Alapítványnál megismerhetik a szociális munka gyakorlati részét. Itt lehetőségük lesz az alapítvány munkájának több területére is bepillantani. A program végén kapnak egy referencialevelet és miután letették a szociális gondozói vizsgát, a kapott tudással felvértezve akár az alapítványnál vagy a partnerintézményekben elhelyezkedhetnek. A képzés egy garancia arra, hogy a tanult szakmát , amit a technikumban elsajátítottak, sikeresen tudják majd alkalmazni.

Kállay Rita, az United Way Magyarország marketingkommunikációs munkatársa elmondta, hogy fő céljuk a fiatal korosztály segítése. A jelenlegi projekthez a támogatást egy olyan cégtől kapták, ahol az volt a kérés, hogy azoknak a hátrányos helyzetű fiataloknak a munkaerőpiacra való belépését segítsék, akiknek egyébként ez önerőből nagyon nehéz.

Erre a célra a szervezet pályázatot írt ki és a Szimbiózis Alapítvány lett az egyik sikeres nyertes. Ők vállalták, hogy a projekt hat hónapja alatt olyan készségeket, képességeket tanítanak meg, ami segíti a munkaerőpiacra való belépést. A hosszú távú cél azonban az, hogy a diákok és a tanárok is kapjanak egy olyan módszertant, amit esetleg a továbbiakban is tovább tudnak alkalmazni.

Piacképes tudást kapnak

Hervoly Vanda, az iskola pedagógusa úgy érzi, hogy mióta három évvel ezelőtt technikummá váltak és több szakmára is képeznek fiatalokat még nagyobb szükségük van abban támogatásra, hogy hogyan tudják a diákjaikat a munkaerőpiacon jól elindítani. Ebben a Szimbiózis Alapítvány nagyon elől jár, ezért az általuk kifejlesztett szakmai anyagokat fogják felhasználni adaptálni a mindennapjaikban.

Bár már most is vannak jó példáik, hiszen minden évben hat, nyolc diák tud érettségit tenni és egyre többen mennek egyetemi képzésre is. Van olyan diákjuk is, aki az iskolából került ki és visszament hozzájuk dolgozni iskolatitkárként és kollégiumi éjszakás segítőként.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában