2024.02.03. 10:30
Nincs farsang, fánk nélkül!
A fánk minden családban népszerű étel, különösen a farsangi időszakban. Számtalan recept öröklődik generációról generációra, az apró kis fortélyokkal, melyektől olyan lágy és könnyű ez a népszerű édesség.
Afarsangi fánk titka az összetev?k és jó alapos kidagasztásából és a kétszeres kelesztésből áll
Fotó: Bujdos Tibor
Olvasóinkat Hriczó Györgyi Ivett a miskolci Sweet Bár cukrásza avatja be a szalagos fánk titkába.
"A munka megkezdése előtt minden hozzávalót hagyjunk szoba-hőmérsékletűre melegedni. A jó minőségű élesztőt körülbelül 30-36 fokos tejben tudjuk megfelelően felfuttatni - kezdi Hriczó Györgyi Ivett. - Szitáljuk át nagy tálba a lisztet! (Így levegőt juttatunk a tésztába.) Ezután adjuk hozzá, amit a receptünk előír. Ne feledkezzünk meg egy kevéske rumról sem, amely finom aromát kölcsönöz a fánknak, továbbá alkoholtartalma meggátolja, hogy a tészta sülés közben túl sok zsiradékot szívjon magába."
"Kézzel vagy gép segítségével addig dagasszuk a tésztát, amíg elválik a táltól! Konyhai robotgéppel könnyebben hólyagosra dolgozhatjuk. Ha túlságosan lágy, adjunk hozzá még egy kevés lisztet – javasolja a cukrász.
Huzatmentes helyen
"A tiszta konyharuhával letakart tésztát egyenletesen meleg, huzatmentes helyen kelesszük a duplájára. Fontos, hogy rendesen megkeljen, máskülönben nem lesz szalagos a fánk oldala – hangsúlyozza a cukrász.
"Kelesztést követően tegyük át lisztezett felületre a tésztát, és finoman formázzuk ujjnyi vastagra. Ha túl erősen nyomjuk a sodrófát, akkor kiszorítjuk a tésztából a levegőt – int óvatosságra Hriczó Györgyi Ivett cukrász. A mintregy 6 centimáter átmérőjű kiszúróval vagy üvegpohárral kiszaggatott korongokat letakarva újra hagyjuk még egyszer megkelni a lisztezett munkalapon, amíg körülbelül a másfélszeresükre dagadnak."
Bő olajban
"A sütéshez forrósítsunk bő olajat egy nagy falú lábosban, vagy fritőzben. Egyszerre csak kevés fánkot rakjunk bele, hogy szabadon úszhassanak és ne érjenek egymáshoz a fánkok – javasolja Hriczó Györgyi Ivett. A fánkokat a középen ujjbeggyel benyomott felső részükkel lefelé helyezzük a forró zsiradékba, és azonnal fedjük le. Az így keletkező gőzben kb. 2 perc alatt megnőnek és szalag képződik a derekukon. Óvatos megfordításuk után süssük őket további úgy 2 percig, de már fedő nélkül" - mondja a szakember.
"A szép aranysárgára sült darabokat szűrőkanállal emeljük ki az edényből, majd csepegtessük le az olajat és tegyük konyhai papírtörlővel leterített tálcára. Azonban ne helyezzük őket egymásra, mert összeesnek" – javasolja a cukrász.
Tetszőleges töltelékkel
"Majd a fánkok tetején levő mélyedésbe barack- vagy más lekvárt kanalazhatunk. Üreges belsejükbe pedig habzsák segítségével tetszőleges tölteléket nyomhatunk. De díszíthetjük különféle színes cukormázzal vagy olvasztott csokoládéval is. A forró fánkokra szórt porcukor megolvad, és eláztatja a tésztát, figyelmeztet a cukrász, ezért várjuk meg, hogy kissé lehűljenek. Az esetleg megmaradt fánkot másnap spricceljük meg némi vízzel. A meleg sütőben pár perc alatt olyan lesz, mintha a friss lenne" – ajánlja Hriczó Györgyi Ivett miskolci cukrász.
Fánk a MIÖR-nek 2024.01.31.
Fotók: Bujdos TiborJótékonyságból sütötték a fánkot
Fotók: Vajda JánosNincs farsang fánk nélkül
Fotók: Bujdos Tibor