Építészeti konferencia

2024.02.05. 18:40

Messzebbre látnak a kilátónál

Miskolc, Avas - Az országos építész konferencia apropója az avasi fejlesztés, de a miskolci városrekonstrukciónak is hasznot hajthat a szakmai érdeklődés.

Galambos Eszter

Szunyogh László és Szopkó Tibor tájékoztatott

Fotó: Ádám János

Konkrétan és tevőlegesen is képes segíteni a Hodobay-program megvalósulását a jövő héten esedékes miskolci építészeti konferencia – ezt válaszolta munkatársunk kérdésére Szopkó Tibor alpolgármester a hétfői városházi sajtótájékoztatón, amelyen a szakmai rendezvény részleteit ismertették.

Elhangzott: az országos építészeti konferencia február 15-én és 16-án esedékes. Az apropója, hogy a közelmúltban volt 60 éves az Avasi kilátó. A város emblematikus építménye felújításon esett át, és a közvetlen környezetében, a történelmi Avason most is zajlik a rekonstrukció. Ez nemcsak a közönség, de a szakma figyelmét is kiérdemelte – derült ki Szunyogh László miskolci főépítész szavaiból. Ezt az érdeklődést kihasználva tágították a kört: a szakmai konferencia annak a korszaknak a városépítészetét vizsgálja majd, amelynek a kilátót is köszönhetjük.

Nem feltétlenül múltidézés a cél, emelte ki a főépítész, hozzátéve: a 60-as 70-es években emelt épületek jelenleg is velünk vannak és meghatározók a város arculatában. Szopkó Tibor alpolgármester ezt azzal egészítette ki: Miskolc épített öröksége unikális, büszkeségre ad okot. Az itt dolgozó és alkotó építészek mindig kiemelkedő nívón teljesítettek.

Sokféle érdek

Megkérdeztük: hozzájárulhat-e ez a konferencia a Hodobay-program sikeréhez? Mint arról már írtunk: az elmúlt fél évszázadban Miskolc egyes városrészei, közterületei, jellegzetes épületei leromlott állapotba kerültek, sok esetben teljesen elhanyagolttá váltak. Ezen kíván változtatni a jelenlegi városvezetés által meghirdetett program. 

Szopkó Tibor most arra hívta fel a figyelmet: a sikerhez az építész szakma aktív részvétele szükséges: hiszen nem fejleszthető úgy város, hogy a szakmát nem vonják be. Tehát ennek a partnerségnek működnie kell – fogalmazott. Ugyancsak fontos feltétel az ingatlanfejlesztők, beruházók részvétele. A finanszírozói kört is meg kell győzni a komplett városfejlesztői programmal. Tavaly nyár óta folyamatos élénk és élő tárgyalások folynak a finanszírozókkal, az ingatlanfejlesztőkkel és az építészekkel szintén folyamatos ez a kapcsolat. A jövő heti esemény üzenetértékű: nem csak a helyi és a régióban dolgozó építészek számára érdekes Miskolc fejlesztése, hanem az egész ország építészei számára, így konkrétan és tevőlegesen is képes segíteni ez a konferencia a program megvalósulását – válaszolta kérdésünkre Szopkó Tibor alpolgármester.

A két napos építészeti konferenciát Miskolc önkormányzatának főépítészi kabinetje szervezi. A programban közreműködő szakmai partner a Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Építész Kamara, az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága és a Magyar Építőművészek Szövetsége.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában