Eredményt hirdettek

2023.12.19. 17:08

Megtervezték, mi legyen a számozott utcák helyén. És nyertek!

Most először írtak ki építészeti ötletpályázatot az önkormányzatnál és nem számítottak ekkora sikerre.

A győztes csapat Szopkó Tibor és Szunyogh László között. Tagjai: Varga Gábor, Vanyó Alida és Szél Norbert,

Fotó: NHK

Az önkormányzat a Hodobay-program részeként a számozott utcák környékének fejlesztésére építészeti ötletpályázatot írt ki a B.-A.-Z. Vármegyei Építész Kamara tagjai számára. A felhívásra összesen tizenhét pályaművet adtak be. Az eredményhirdetés kedden volt a városházán.
„A nagy ingatlan befektetők kevésbé hisznek bennünk, mint mi hiszünk magunkban. Nehezen hiszik azt el, hogy érdemes egy miskolci projektet finanszírozni” – mondta Szopkó Tibor, Miskolc alpolgármestere. Hozzátette: az ötletpályázat azonban azt igazolta vissza, hogy az építész szakmát érdekli a város fejlesztése. A munkák nagy száma és minősége is azt mutatja, hogy nem csak részt kívánnak venni, de részt is követelnek maguknak ebből. A tervek elkészítésével pedig magas fokú társadalmi felelősségvállalást tanúsítottak Miskolc felé.

Megmozdult a szakma a feladatra

Megilletődött vagyok, mert nem számítottam arra, hogy amikor megszólítjuk az építész kollégákat ilyen rövid határidőre - három hét alatt - ennyi pályázat érkezik be” – hangsúlyozta Szunyogh László Miskolc főépítésze. Mélységeket tártak föl ezekben a pályázatokban a kollégák. Két körben kellett zsűrizni a munkákat, mert egy alkalom kevés volt ahhoz, hogy megfelelő döntést hozzanak – hangzott el. A pályaművek készítői mindvégig titkosak maradtak, csak jeligével kellett ellátni a terveket, így nem tudhatták ki vagy kik készítették.

A döntés nehéz volt

Korábban írt már portálunk a véleményezés második köréről. A pályázók közül négy dobogós helyezés született, mert két harmadik helyet is megszavazott a városvezetőkből és neves építészekből álló zsűri, továbbá egy második és egy első helyezettje lett a különleges versenynek.

Hazai pálya

A területet ismeri, ezért tudja, hogy rá is fér a fejlesztés. Maga a pályázati kiírás is érdekes volt, ez pont elég volt motivációnak – emelte ki Szél Norbert építészmérnök, az első helyezett csapat képviselője. A kollégái, akikkel közösen készült a pályamű Varga Gábor, Vanyó Alida építészek és Berkes Csilla tájépítész volt, valamennyien miskolciak. Szél Norbert elárulta: korábban már foglalkozott a területtel, volt egy várostervezéssel kapcsolatos diplomamunkája a kolóniára. A fő eleme a pályázatnak a Szinva zöld folyosó, amelyet a város lakói sportolásra, kikapcsolódásra tudnak használni. Egy kis városi alközpontot alakítottak ki a jelenleg használaton kívüli betonbunker környezetében. A Déli tehermentesítőt átvezették a területen és a Lyukói út csomópontjába kötötték be. Illetve több beépítésre (lakótelep jellegű, valamint átrium házas kertvárosi) is javaslatot tettek a pályázatban. Bízik benne, hogy amennyiben megvalósításra kerül sor, akkor a terveik hasznosíthatóak lesznek a fejlesztés során – tudatta az építész. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában