Kínai program a Zenepalotában

2024.02.22. 17:34

Lámpásfesztivállal köszöntik a Sárkány évét

A kínai állati évek a kínai naptár egyik fontos eleme, amelyben az év minden évéhez egy állat és egy elem van rendelve.

A tavalyi Lámpás fesztiválon a Zenepalotában

Fotó: Ádám János

A Sárkány éve, a kínai holdújévi ünnepségsorozat záróakkordjaként Lámpás fesztivált rendez a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete február 25-én, vasárnap a Zenepalotában – írja az egytem honlapja. A Sárkány éve kínai újév február 10-én kezdődött. Az állatövekhez a kínai kultúrában az 5 alapelemet is hozzárendelik, így 2024 a Fa Sárkány éve lesz. A Fa elem a hagyomány szerint a stabilitást és a hűséget képviseli. A holdújév 15. napján, az első holdtöltekor érkezik el a Lámpás fesztivál ideje, amely a kéthetes újévi ünnepségsorozat záró akkordja. A Lámpás fesztivál programjában valódi kínai sárkánytánccal, különleges kézműves programokkal, zenei csemegékkel, thai chi és kungfu bemutatókkal, tea- és ételkóstolókkal, valamint nyereményjátékokkal várja az érdeklődőket február 25-én, vasárnap délután 3 órától a Miskolci Egyetem Konfuciusz Intézete – tették hozzá.

Két elemből áll

A kínai állati évek a kínai naptár egyik fontos eleme, amelyben az év minden évéhez egy állat és egy elem van rendelve. Az állati évek ciklikusan ismétlődnek egy 12 éves ciklusban, és hagyományosan a kínai kultúrában nagy jelentőséggel bírnak. Az állatok és az elemek kombinációja adja meg az adott év teljes jellemzését. Például egy év lehet "Föld Patkánya" vagy "Tűz Kígyó". Az állati évek és az elemek kombinációi egy 60 éves ciklusban ismétlődnek. A kínaiak gyakran figyelnek az állati évekre, és hisznek abban, hogy az adott évben születettek jellemzői befolyásolhatók az adott év sajátosságaival és az adott állat és elem tulajdonságaival. Ezért a kínai újév egy nagy ünnep, amelyet sok különféle hagyományos és kulturális tevékenység kísér.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában