Télűző

2024.02.03. 20:46

Kiszebábuégetés az Agyagbandával Alsózsolcán

Disznótoros finomságok mellett édességekkel és érdekes műsorokkal várták a vendégeket.

Pap Gyula

Égett a kiszebáb

Fotó: Bujdos Tibor

Alsózsolca önkormányzata szervezésében Torkóstolót tartottak szombaton a Közösségi Házban. A télűzés, tavaszvárás jegyében kiszebábu égetésével – az Agyagbanda muzsikája kíséretében - indult a program amelyen hagyományos disznótoros finomságok mellett édességekkel és érdekes műsorokkal várták a vendégeket.

A helybélieket invitálták

- Nem csináltunk nagy hírverést körülötte, inkább hagyományosan – immár több mint tíz éve – az alsózsolcaiakat invitáltuk egy közös programra – mondta el Szilágyi László Alsózsolca polgármestere. Az önkormányzat intézményei készítik az elemózsiát, sokan a helyiek közül megnézik a műsorokat, de vannak akik csak beszerzik a finomságokat és otthon családi körben fogyasztják el – tudtuk meg.

Dóri és Abigél 3 és 2 éves kislányok szüleikkel Alsózsolcáról érkeztek és az erős hanghatásoktól kissé megszeppenve kísérték figyelemmel a kiszebábu égetés ceremóniáját. A szülők ugyan szeretik a természetes húsételeket, de utoljára a nagyszülőknél vettek részt disznóvágáson – mesélték. A következőkben a gyerekek kipróbálják a játékokat, mocorognak a jó levegőn kicsit a szülők belehallgatnak a műsorba aztán a friss élményekkel térnek haza – tájékoztattak terveikről. A nap során népi játékok, arcfestés, kézműveskedés süti-, pálinka- és borverseny tarkította a programot. A műsorban fellépett a Számadó zenekar, Mr.Rick, a település gyermekei, amatőr művészeti csoportjai és a meglepetésvendég pedig Rózsa Krisztián a Miskolci Nemzeti Színház színművésze volt. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában