2024.02.22. 11:51
Hol lehet húsmentes ételt enni Miskolcon?
A húsvétot megelőző negyven nap a keresztény hagyomány szerint a nagyböjt időszaka. Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden finom falatot meg kell vonnunk magunktól; ha valaki húsmentesen szeretne étkezni, az megteheti. A vendéglátóhelyek többsége felkészül erre az időszakra.
Nem csak vallási okokból tesz jót tavasszal, ha kevesebb húst eszünk és böjtölünk
Forrás: Shutterstock
Fotó: Ground Picture
A katolikus egyház előírása szerint a tizennyolc és hatvan év közötti emberek a böjti időszakban naponta csak háromszor étkezhetnek, lehetőleg nem jóllakva, péntekenként pedig kifejezetten tartózkodva a húsételektől. A böjtölést mára már azok is végigcsinálják, akik nem, vagy kevésbé vallásosak. Ennek oka a megtisztulni vágyás, a méregtelenítés, esetleg fogyás.
Jó a testnek, a léleknek
Mára már azt is kimutatták, hogy ilyenkor megerősödik az immunrendszer, kiegyensúlyozottabbnak érezhetjük magunkat, bőrünk megtisztul. Az erekből pedig kitisztulnak a lerakódások, a belekből a mérgező maradványok.
A modern ember nemcsak a hústól való tartózkodással böjtölhet, hanem lemondhat például a dohányzásról, az édességről, a szórakozásról is. Óvakodjunk a végletektől – figyelmeztetnek a dietetikusok.
A fehérjére mindenképpen szüksége van a szervezetnek, ha nem is hús formájában, például tejtermékek és tojás által. Bár ez az időszak az önmegtartóztatásról szól, finomakat enni ilyenkor is lehet. A miskolci vendéglátók – bár egész évben gondolnak a húsmentesen étkezőkre – ebben az időszakban még változatosabb kínálatot biztosítanak a vegetáriánus ételekből.
Új étel húsmentesen
A Miskolc belvárosában található Fapados bisztróban például negyvenötféle húsmentes menü fordul meg az étlapon, az ételek kilenchetente ismétlődnek. Heinrich Henriett üzletvezető kiemeli, hogy a vendégek abszolút kedvence a rántott sajt és a rántott karfiol. Mindig kitalálnak azonban valami újdonságot, céljuk, hogy választható legyen valamilyen rakott finomság: zöldbab, kelkáposzta vagy brokkoli. Vendégeik nagyon kedvelik a zöldségekkel töltött rántott palacsintát coleslaw salátával, tzatzikivel. Egy új vegetáriánus ételt is megalkottak, amikor is gombapaprikással töltik a palacsintát, mint egy húsmentes hortobágyi palacsintát.
A vendégek nagyon szeretik még a cukkinifasírtot és az úgynevezett „sült töltikét”, amit lila káposztával, burgonyapürével kínálnak, s nyári időszakban a lila káposzta helyett almapürével szolgálnak fel. A böjti időszakban ezekre az ételekre a kereslet megnő, így többet készítenek belőlük – tudta meg a boon.hu.
A Promenade Panzióban megszálló vendégeiknek a szobákba bekészített reggelivel szolgálnak. A pékáru mellé a lekvárt, sajtot, vajat, a felvágottat is odakészítik, a szállóvendégre bízva, hogy ezekből mit fogyaszt el.
Saláták, zöldségek
A Via Piano étterem menükínálatában mindennap található húsmentes étel. Komáromi József, az étterem ügyvezetője szerint nagyon népszerű a sztrapacska, a különböző tészták és a főzelékek is.
A főzelékek esetében tudják variálni a feltétet, például ha valaki nem kéri a pörköltet, akkor tükörtojást sütnek az ételre. Az à la carte, étlapról is választható étel, amelyet egy kis változtatással el lehet készíteni vegetáriánus igényeknek megfelelően is. Az ügyvezető szívesen ajánlja a remek salátákat és tésztaételeket, vagy egy jófajta grillezett zöldséget sajtmártással.