Anno

2024.02.10. 15:30

Háromszázezer forintot kellett összekalapozni a Munkácsy-képre

Miről írt 30 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 1994. február 15-én egy szenzációs festmény megszerzésének lehetőségét villantotta fel.

Boon.hu

A miskolci Képtárban

Fotó: Vajda János

A magyar piktúra egyik legkiemelkedőbb alakja, Munkácsy Mihály születésének 150. évfordulójára készültek Miskolcon is, három évtizede. Az újság megemlítette: Munkácsyt ezer szál köti ehhez a környékhez. Felnőttként többször visszatért Miskolcra, ahol a Mindszenti temetőben nyugszanak szülei. A díszes síremléket a neves festő készíttette szülei emlékére. 

A helyi eseményeket meghirdető sajtótájékoztató szenzációja egy Munkácsy festmény bemutatása volt. Ez a kép a bécsi Kunsthistorisches Múzeumban található Munkácsy pannó vázlata, a címe A reneszánsz apoteózisa – írta az újság, megemlítve: a mű magántulajdon, de a tulajdonos 1,5 millió forintért eladásra kínálta fel a Herman Ottó Múzeum Képtárának. A kép ára rendkívül kedvező, sajnos azonban a megyei múzeumi szervezetnek a gyűjteménye gyarapítására rendelkezésre álló évi kerete 1,2 millió forint. A múzeum vezetői a megye és a megyeszékhely mecénás alapjához, illetve a művészeteket támogató vállalkozókhoz fordultak segítségért, kérve: anyagi támogatásukkal segítség elő az értékes alkotásnak a megvásárlását. 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában