Konferencia

2024.02.15. 18:34

Építészek értekeznek Miskolcon a megújult avasi kilátó apropóján

Az 1960-70-es évek modern építészetének öröksége a témája annak az országos építészeti konferenciának melynek nyitónapja csütörtökön volt Miskolcon.

Galambos Eszter

Építészek konferenciája

Fotó: Ádám János

Két napon keresztül szakmai programokon és a témába vágó kísérőrendezvényeken vehet rész az a közel száz építész aki, regisztrált az eseményre.

„Időkapszula” épületek 

Lánszki Regő, az Építési és Közlekedési Minisztérium-építészeti államtitkára közöntőjével indult a program, aki országos főépítészként a nyitó előadásban is megosztotta a hallgatósággal gondolatait. 

„Egy alkotás értéke nem a múló korszellemben, hanem az alkotói minőségben az útkeresésben és a településképben gyakorolt hatásában érhető tetten” – fogalmazott az államtitkár. Külön örömét fejezte ki, hogy a tavalyi év végén befejeződött Miskolc korábbi tévétornya, az avasi kilátó felújítása. Hangsúlyozta, hogy épületeink történelmünk, épített örökségünk részét képezik, nem beszélve arról hogy fenntarthatósági szempontból is el kell kerülni minden felesleges bontást. Az épületek egyfajta „időkapszuláknak” is nevezhetők, fogalmazott, hiszen az építészet a társadalom tükre. A minőséget azonban nem a stílus határozza meg. A hatvanas-hetvenes évek szocialista törekvései nyomott hagytak a korszak építészetében is. Nem szabad azonban azt a hibát elkövetni, hogy indokolatlanul ódivatúnak és stílustalannak ítélt épületek lebontás áldozatai legyenek. Azt sem szabad elfelejteni véleménye szerint, hogy az építészetben mindig lesznek új irányok, amitől egy település jövője függ. Hangsúlyozta: a tavaly decemberben elfogadott, a Magyar Építészetről szóló törvény szinten rögzíti az építészeti örökség megóvásának és méltó hasznosításának elvét. Az idei évben a vonatkozó rendeletek kidolgozása történik, amelyek biztosítják, hogy Magyarország építészeti örökségeit, a hatvanas-hetvenes éveket is ideértve megőrizzék. Ehhez a munkához elengedhetetlen a kor építészeti örökségének értékelése, azoknak az értékeknek a számba vétele, amelyhez a mai nap és egyéb ilyen alkalmak tudnak nagyon nagy lépést és segítséget nyújtani.

Lokálpatrióta környezet 

Veres Pál, Miskolc polgármestere megköszönte az államtitkár felvezető előadását. Külön örömét fejezte ki, hogy hatalmas érdeklődés övezi a programot: közel száztizen regisztráltak a konferenciára. 

„Ahhoz hogy várost építsünk, elsőként embert kell építenünk. Lokálpatrióta, környezet- és öntudatos polgárokat, akik aztán közösségeket építenek, amelyből felépül és megáll maga a város is” – fogalmazott. 

Szopkó Tibor,  Miskolc alpolgármestere előadásában a várossal kapcsolatos jövőbeli terveket ismertette, és bemutatta a jelenlévőknek a Hodobay Programot.
Erő Zoltán, Budapest főépítésze munkatársunk kérdésére kiemelte, hogy az építészetről beszélni kell, hiszen a nagyközönség és a szakma között teljesen megszakadhat a kapcsolat, ha nincsenek ilyen alkalmak. Azt is fontosnak tartja, hogy a szakmabeliek egymás között találkozzanak, gondolatokat cseréljenek, megismerjék egymás eredményeit. A főépítész nagyon fontosnak gondolja a második világháború utáni időszak építészetének az értékelését, a legjobb épületek kiválasztását, azoknak egyfajta védelmét, megőrzését.

Előadások hangzottak el 

A rendezvényen külön-külön szekció foglakozik az épületekkel, a városépítészettel, pénteken az épített örökség lesz a téma. Többek között elhangzott Bodonyi Csaba előadása mesteréről, Plesz Antalról. Lovra Éva az 1960-as évek szabadkai építészetéről beszélt, Bereczki Zoltán A panelmentes Miskolcról címmel a 60-as évek városépítészeti elképzeléseiről tartott előadást. Viszlai József az Avas kilátó felújításának történetét ismertette: ő jegyzi az épület rekonstrukciójának terveit. 
A csütörtök este polgármesteri fogadással zárult borkóstolással és pincelátogatással a Bortanyán. A pénteki előadások után szakmai kiránduláson vehetnek részt a konferencia résztvevői, a volt kohászat (vasgyár, LKM, DAM) területére látogatnak.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában