boon.hu video

2024.02.15. 15:07

A közösségért végzett munkát ismerték el Borsod-Abaúj-Zemplén vármegyében - Fotók, videó

Miskolc - Átadták Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye Erdélyi Magyar Örökség Díját, valamint a Szociális Munkáért Díj kitüntetést.

Pap Gyula

A két díjazott, German Jánosné és dr. Elekes Tibor

Fotó: Ádám János

A Borsod-Abaúj-Zemplén Vármegyei Közgyűlés csütörtöki ülésén napirend előtt a testület elnöke, Bánné dr. Gál Boglárka átadta dr. Elekes Tibornak az Erdélyi Magyar Örökség Díjat, valamint German Jánosnénak a Szociális Munkáért Díj kitüntetést.

 Utóbbi elismerést orvosi kezelés miatt korábban nem tudta átvenni German Jánosné, ezért történt meg most az átadás.

Tudását adta át hallgatóinak 

Az Erdélyi Magyar Örökség Díj olyan magyar vagy külföldi állampolgárságú, kivételes tehetségű művészek, közéleti személyiségek részére adományozható, akiknek a munkásságában hangsúlyozottan megjelenik a magyar nemzet iránti elkötelezettség, a magyar kultúra hagyományainak őrzése, ápolása és a jövő nemzedékének való átadása. 

Dr. Elekes Tibor – a Magyar Tudományos Akadémiának köztestületi tagja, tagja az Erdélyi Múzeum-Egyesületnek, illetve alapítótagja a Székelyföld 2000 kutatócsoportnak – pedagógus pályája a Székelyudvarhelyi Tanítóképző Középiskola tanítói oklevelének megszerzésével indult, majd a kolozsvári Babes-Bolyai Tudományegyetemen földrajz-francia szakos tanáraként szerzett diplomát. Ekkor fogalmazódott meg benne saját jövőképe, ennek elérése érdekében doktorált a Janus Pannonius Tudományegyetemen. Ezt követően a Miskolci Egyetem Műszaki Földtudományi Karán oktatott, nevelt. Egyetemi docensként minden egyes előadásán törekedett arra, hogy hallgatóinak a tudása mellett saját múltjából, tapasztalataiból is átadjon egy-egy darabot. Oktatott tantárgyai közé tartozik a Magyarország, a Kárpátok és a Kárpát-medence természetföldrajza, amely átfogó és alapos megismerést ad a terület természeti adottságairól. Ezt vitte tovább a Magyarország, a Kárpátok és a Kárpát-medence társadalomföldrajza című tanórájával, ahol a természetföldrajzi ismeretekre alapozva történeti, földrajzi, demográfiai, művelődéstörténeti és gazdasági ismereteket is átadott hallgatóinak.

Szívén viseli az idősek sorsát  

A Szociális Munkáért Díj kitüntetés azon személyek és közösségek részére adományozható, akik az egyéni gondoskodás, az intézményi ellátás és a szociális igazgatás területén végzett elhívatott, áldozatkész és színvonalas munkájukkal segítették a rászorulókat, a társadalom nehéz sorsú fiataljait, időseit, a szenvedélybetegeket és ezáltal eredményesen szolgálták a vármegye lakosságát. 

German Jánosné Králik Anikó 41 évvel ezelőtt, 1983 tavaszán belépett egy megyei fenntartású szociális intézmény ajtaján, és ez megváltoztatta életét. Pályafutását a ranglétra legalsó fokáról kezdte haladt felfelé. Először házi gondozóként, majd ételkihordóként dolgozott. Később Ózdon, egy vármegyei fenntartású, bentlakásos intézmény vezetőjévé nevezték ki. Nagy álma volt, hogy lakóhelyén, az Ózdhoz tartozó Susán a szüleitől örökölt kastélyban idősotthont alakítson ki. Ennek az álomnak a megvalósulásához nyújtott segítő kezet és támogatást a Görögkatolikus Egyházmegyei Karitász. Az intézmény, mint szeretetotthon 1997-ben kezdte meg működését 18 férőhellyel. Az intézmény hamar népszerű lett, ezért 2003-ban bővítették. A fejlesztést követően egyidejűleg csaknem félszáz ember számára biztosítja az otthon a békés öregkort. 2013-ban az intézményt a görögkatolikus Miskolci Egyházmegye fenntartásába ajánlotta az alapító. German Jánosné mai napig aktívan dolgozik, szívén viseli az intézmény és az intézményben élő idősek életét A szakma iránti elhivatottságát és szeretetét oly mértékben gyakorolta és adta át, hogy mindkét lánya a szociális ellátórendszerben dolgozik évtizedek óta. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában