Csak óvatosan!

2024.01.01. 10:30

Néhány tanács az újévi fogadalmakhoz

A szakember szerint az újévi fogadalmak egy lehetőségként szolgálnak a személyes növekedésre és az önkifejezésre.

Ujlaki Attila

Ez is egy megoldás

Az év utolsó napjaiban sokan számvetést tartanak az elmúlt év eseményeiről és terveket szőnek a következőre. Az újév kezdetén gyakran új lehetőségeket, friss esélyeket és az önfejlesztés ígéretét hozza magával. Az újévi fogadalmak az emberek számára lehetőséget kínálnak arra, hogy célokat tűzzenek ki és elkötelezzék magukat a változás mellett. Az újévi fogadalmak egy lehetőségként szolgálnak a személyes növekedésre és az önkifejezésre. Bár kihívásokkal teli utazás lehet, az új év az elhatározás, a kitartás és az önfejlesztés időszaka. 

Kulturális háttere 

Az újévi fogadalmak hagyománya különböző kultúrákban és időszakokban gyökerezik. Az ókori rómaiak január elsején, a Janus isten tiszteletére, fogadalmakat tettek az elkövetkező év eseményeire. Az ilyenfajta elhatározások és kötelezettségek megfogalmazása egyfajta szertartás, amely segített a személyes növekedésben és az egyéni fejlődésben. 

Reális célokat tűzzünk ki 

Az újévi fogadalmak tűzése valóban egy izgalmas időszak, amikor az emberek komolyan gondolják céljaikat és ambícióikat. A leggyakoribb fogadalmak közé tartoznak a fogyókúra, az egészséges életmód kialakítása, a tanulás vagy a karrierrel kapcsolatos célok. Az új év új lehetőségekkel és energiával tölti fel az embereket, így ideális időszaknak tűnik a változásra. 

Lehetnek kihívások 

Bár az újévi fogadalmak készítése tele van jó szándékkal, számos kihívással is jár. Az elköteleződés mellett szükség van a kitartásra és a megfelelő támogatásra. A túlambiciózus célok tűzése, a motiváció hiánya és a régi szokások elleni küzdelem mind-mind olyan tényezők, amelyek gyakran megnehezítik az újévi fogadalmak betartását. 

Ezt mondja a szakember: 

1. Konkrét és mérhető célok: ahelyett, hogy általános fogadalmakat tűzünk ki, definiáljuk céljainkat konkrét és mérhető módon. Például, helyette, hogy csak "fogyni" akarnánk, tűzzük ki, hogy hetente egy kilót szeretnénk leadni. 

2. Lépésről-lépésre: ne terheljük túl magunkat túl nagy célokkal. Az apró, elérhető lépések és mérföldkövek bevezetése segíthet a folyamatos motiváció fenntartásában. 

3. Motiváció meghatározása: értsük meg, miért fontosak a kitűzött célok. A motiváció hiánya vezethet az elhanyagoláshoz, ezért fontos megérteni, miért vállaltuk fel a változást. 

4. Ünneplés a kis sikerekért: az újévi fogadalmak betartásában a kis sikerek ünneplése is fontos. Az elismerés segíthet a motiváció fenntartásában és a lendület megtartásában.

5. Támogató közösség kialakítása: osszuk meg céljainkat barátokkal, családtagokkal vagy olyan közösségekkel, akik hasonló célokat tűztek ki maguk elé. A közös erőfeszítés könnyebben vezethet a sikerhez.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában