Felújítás

2024.01.30. 10:53

Új homlokzatot kap a patinás épület Putnokon

Csatornát és ereszeket cserélnek, majd új vakolat visznek fel az iskola falára.

Boon.hu

A Serényi épületét már felállványozták

Fotó: ME

A putnoki Mezőgazdasági Technikumot és Szakképző Iskolát több mint egy évszázada, 1913-ban alapította gróf Serényi Béla. Az intézmény története sokat változott, de az arculatát mindvégig a mezőgazdasági képzés határozta meg. Az iskola épülete gazdag történelemmel rendelkezik, de a hosszú évtizedek meglátszanak rajta. A külső rekonstrukció azonban már megkezdődött, korábban megjelent problémát igyekszik orvosolni a kivitelező.

Bő 30 millióból

– Esedékes volt már a homlokzat felújítása mert tavaly a keleti szárnyon elég nagy felületen leszakadt a vakolat - mondta el az előzményekkel kapcsolatban Henyeczné Antal Gabriella, az Északi ASzC Serényi Béla Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola megbízott igazgatója. - Nagyon csúnya látvány volt, ezért fordultunk segítségért a fenntartóinkhoz. Az Északi Agrár Szakképzési Centrum még a tavalyi esztendő végén 31 millió forintot biztosított számunkra, hogy vakolati, homlokzati problémákat megszüntessük.

Mindkét oldalon

A kivitelezés pedig már elkezdődött. Az állványozással végzett a kivitelező, az érdemi munkát pedig a csatornák, és az ereszek cseréjével kezdik. Henyeczné Antal Gabriella szerint ugyanis az elhasználódott csapadékvíz elvezetés volt a kiváltó oka annak, hogy a vakolat leesett az oldalfalról.

– Nem csupán az épület keleti, hanem a nyugati oldalán is megtörténik a fejlesztés - fogalmazott a megbízott igazgató. - A csatornák után az időjárás függvényében leverik az iskola faláról a teljes vakolatot, majd két rétegben felhúzzák az újat. Az iskola épülete egyébként műemlékvédelem alatt áll, ezért az építési hatóság engedélyére is szükség volt a munka megkezdéséhez. Ők ragaszkodnak hozzá, hogy az eredetivel megegyező, vagy hasonló árnyalatú színt alkalmazhatunk.

Helyi cég

Ez így is fog történni. Az iskola külső renoválását egyébként a putnoki székhelyű Gömör Bau Kft. végzi, és április a szerződés értelmében április végéig be kell fejeznie a munkálatokat.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában