Vörös kód

2024.01.09. 14:23

Munka a szabadban: vannak praktikák, amik segítenek a nagy hidegben

Hétfőn este életbe lépett a vörös kód, azaz extrém hideg van.

Tiszlavicz Luca

Kuruczné Simon Andrea a réteges öltözködés híve

Fotó: Bujdos Tibor

A hideg időjárás miatt január 8-án, hétfőn este 8 órától életbe léptették az úgynevezett vörös kód, mivel az elkövetkező napokban – főleg éjszakánként – néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérséklet is lehetséges.
A vörös kód ellenére sem áll meg az élet, hiszen el kell valahogy jutni a munkahelyre, iskolába, boltokba, illetve vannak olyanok, aki odakint dolgoznak még ebben az időjárásban is.

A Búza-téri piacra ellátogatva azt tapasztaltuk, hogy kevesebb árus van odakint, aki teheti behúzódott a falak közé. Azonban nem mindenki élvezheti a meleget odabent. Herceg Gyula elmondta portálunknak, hogy ő már edzett ebben az időjárásban, hiszen már 25 éve dolgozik odakint.

,,Mindig is kint dolgoztam. Ahogy tapasztaltuk évről évre egyre enyhébb a tél. Emlékszem azért még, hogy a 90-es évek végén, a 2000-es évek elején volt, hogy folyamatosan -15 Celsius-fok alatt maradt a hőmérséklet. Akkor úgy indult a tél, hogy egészen október közepétől akár márciusig is kitartott a dermesztő hideg. Az elmúlt években már változott, már nem tart sokáig, maximum 2-3- hétig ez a nagyon hideg” - folytatta mondandóját az árus.

A lényeg a réteges öltözködés

Elmondta, hogy ilyenkor többet mozognak, hogy ne álljanak be az izmaik, meleg teát isznak. 

„A lényeg, hogy rétegesen öltözzünk fel. Simuljon a testünkre a ruha, hogy a hő, amit termelünk, bent maradjon. Nagyon fontos még a megfelelő cipő kiválasztása. Kényelmes legyen, ne legyen nehéz, mert a nehéz cipő és ruha a 10-12 órás állásban megterheli az embert” - emelte kis Herceg Gyula.

Kuruczné Simon Andrea az aláöltözet felé egy igazán feltűnő rózsaszín overált választott. Ami nem csak színes, de még meleg is.

„Bár én nem vagyok annyira fázós, de azért felöltözöm rendesen, valamint meleg teát is fogyasztok a nap folyamán” - tette hozzá.

A szünetekben behúzódnak a melegbe

A közterületi parkolóőröknél sem áll meg ilyenkor a munka, hiszen akad még mindig szabályszegő. Nekik is oda kel figyelniük ebben az időben. Egy őr elmondta, rétegesen öltözködnek, meleg italt is kapnak, valamint a szünetekben behúzódnak a melegbe.
A Miskolci Városgazda Nonprofit Kft. sok munkatársa dolgozik ilyenkor kint, hiszen takarítanak, kertészeti munkákat végeznek, parkot gondoznak. A miskolci városháza sajtóosztályát kérdeztük,  milyen protokoll érvényes ilyenkor a kint dolgozókra. Tájékoztatták portálunkat, hogy a munkavállalókra továbbra is a Városgazda munkavédelmi szabályzata irányadó, amely szerint védőitalt kell biztosítani számukra, abban az esetben, ha a várható napi középhőmérséklet a munkaidő 50 százalékánál hosszabb időtartamban, szabadtéri munkahelyeken a + 4 Celsius fokot nem éri el. ,,A vörös kód életbe lépésének nincs vonzata a munkavállalóinkra, egyéb intézkedést nem követel tőlünk" - mondták el.

Előreláthatólag szombatig tart

A meteorológiai szolgálat az elkövetkező éjszakákra néhány helyen mínusz 10 Celsius-fok körüli hőmérsékletet jósol, ilyen időben életveszélyes lehet, ha valaki hosszabb ideig az utcán tartózkodik. Az intézkedés előreláthatólag szombat reggel 8 óráig lesz érvényben.
A vörös kód egy speciális figyelmeztetés, amelynek célja a szociális ellátórendszer figyelmének felhívása a kritikus időjárási helyzetnek kitettek életének védelmére. A téli időszakban ez -10 °C vagy annál alacsonyabb hőmérséklet esetében lép életbe. A vörös kód jelzést a Belügyminisztérium gondoskodáspolitikáért felelős államtitkára adja ki az Országos Meteorológiai Szolgálat jelzésének figyelembe vételével. A protokoll keretében valamennyi szociális intézmény számára kötelező a hajléktalan vagy bajba jutott emberek befogadása.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában