ANNO 2004-ben

2024.01.28. 17:30

"Miskolctapolca? Ez az a hely, ahová ne menjenek!"

Miről írt 20 éve az Észak-Magyarország? A megyei napilap 2004. január 24-én Miskolctapolcáról közölt riportot, annak nyomán, hogy az interneten egy cikkben igyekeztek lebeszélni a miskolci idegenforgalmi központ felkereséséről az embereket.

Boon.hu

Miskolctapolca napjainkban. A közelmúltban jelentős felújítás történt a parkban

Fotó: Ádám János

Egy, az interneten talált cikk írója keményen megfogalmazta véleményét Miskolctapolcáról: ez az a hely, ahova ne menjenek. Úgy gondoltam, ez azért túlzás, hiszen a tél közepén nehéz bármelyik üdülőhelyről is jót írni. Egy rövid tapolcai séta igazolja sorait – így kezdődött N. Szántó Rita miskolctapolcai riportja, a húsz évvel ezelőtti lapszámban. A cikkből idézünk. "Figyelem, itt minden pénteken és szombaton meglepetés!!!!! - ez a felirat fogadja a Miskolctapolcára látogatót az egykori diszkó alatti, néhai kávézó kirakatán. Hogy milyen meglepetés? Az élelmiszerbolt ablakait valakik betörték, a falak összefirkálva, ajtók bedeszkázva. A diszkó is üres, a neonfelirat leverve, a bejárat előtt már senki nem takarítja a havat. A szemben lévő oldalon karácsonyról fennmaradt, gyenge izzók világítják meg a palackozott italokat hirdető táblát. Alatta aprócska üzlet, az egyetlen a környéken, amely nyitva van. Időnként egy-egy autó fékez a bolt előtt, majd a járdán leparkolva a sofőr kiszáll és beszalad valami apróságért. Nagy bevásárlásra ugyanis alkalmatlan a boltocska, de az összes többi is. De sétáljunk tovább a hóban. El, egészen a strandig. Útközben persze érintjük a Junót, Tapolca egykori büszkeségét. Ma egy körülkerített betonépület. A kacskaringós parkolófeljáró dróthálóval lezárva, rajta felirat: „Idegeneknek tilos a bemenet”. A tetőparkolón egy szeméttel teli teherautó rostokol. Sebaj, hiszen senki nem látja. A strandhoz érve a járókelő őszi hangulatba kerül(het), hiszen a forgóajtók között megakadva - január közepén is - ott az őszről maradt, megbámult avar. Nem volt, aki eltakarítsa. Csakúgy, mint a havat sem, de az legalább a melegben majd elolvad" – és így tovább.

Az Észak-Magyarország riportere beszélt a helyiekkel is. Akik, mint írta: optimisták. 

"De az is lehet, hogy egyszerűen csak lokálpatrióták. Nem mondanak rosszat lakhelyükről, igaz, nevüket sem adják a nyilatkozatukhoz. Szerintük Tapolca parkosítása az elmúlt évben szépen haladt. Sok elegáns szálloda is épült a környéken, és a termálfürdő is szép, európai színvonalú. A strand azonban botrányos - mondta az egyik itt lakó. Ráférne egy alapos felújítás. Ja, és persze az élelmiszerellátás. Igazából négy kis üzlet próbálja ellátni az itt lakókat élelemmel. Sokan úgy gondolkodnak, hogy minek ide egy nagy ABC, az emberek úgy is a bevásárlóközpontokban oldják meg a nagy vásárlásokat. De van olyan is, aki nosztalgiával emlékszik vissza a Junóval szembeni élelmiszerboltra, ahol mindent lehetett kapni, és nem utolsósorban itt volt helyben."

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában