boon.hu video

2024.01.19. 17:30

A Barlangfürdő titkos ajtajai mögé is bejutottak a látogatók + fotók, videó

Miskolctapolca - Szárazlábas túrát tartottak a Miskolctapolcai Barlangfürdőben pénteken. A különleges programot hagyományosan arra az időszakra szervezik, amikor egyébként is karbantartást végeznek az intézményben.

Répássy Olívia

Szárazlábas túrát tartottak a Miskolctapolcai Barlangfürdőben.

Fotó: Bujdos Tibor

Évente négy millimétert is képes hízni a kalcitréget. Ezt Molnárné Tóth Edina fürdővezető mondta el a túra elején, ahol szó esett arról is, hogy mi volt a kinti medence kagylóformájú teteje helyett korábban.

Az 1939-ben épült fürdőház készítésekor kettőszáztizenkettő vörösfenyő cölöpöt vertek le ezen az eredetileg mocsaras területen. Ezen van egy betonkoszorú, amire felhúzták végül az épületet. Már 1834-ben is fürdőhely volt Miskolctapolca, így korábban is volt itt egy úgynevezett fürdőház, amihez tartozott egy medence is. Ez összeomlott, amit végül 1969-ben bontottak el, a helyére pedig 1970-ben építették meg a kagyló medencét. A barlangi járatokban 1959-től lehet balesetmentesen fürödni, akkor még gyöngykavicsot tettek az aljára.

A látogatók megtudhatták azt is, hogy a két említett medencén túl mindent 1999 és 2005 között csatoltak hozzá: a két benti melegvizes medencét, a három egybefüggő vízű medencét, amik közül egyik a híres csillagterem; a szauna házat és a gyógyászati központot, ahol beutalóval kaphatnak vizes kezeléseket a betegek.

A dögöny melletti csapóajtón túl

A római terem különlegessége, hogy megépítésénél a régi római fürdőket vették alapul. Ezt már Rigó Attila műszakvezető mondta el az érdeklődőknek, akik valóban szinte száraz lábbal járhatták végig a leeresztett medencéket.

Rengeteg élményelem van beépítve a vendégek szórakoztatására. Talán 25-26 Celsius-fok is lehet bent, de van, ahol még 30 is van. A sodrófolyosó mozaikkal van kirakva, de ma már nem látszik, mert kalcitréteg borítja. Fürdőzés közben a vendégek sajnos ritkán néznek fel a mennyezetre és a falakra, amiket a természet alkotott ebben a csodálatos barlangban, ami egyedi Európában

 – magyarázta a túravezető, aki a dögönyöző melletti csapóajtó mögé is beengedte a látogatókat.

Több mázsa vízkő

– Ez a hidegvágat, amit azért neveznek így, mert egy körülbelül 20 Celsius-fokos barlangi tóhoz vezet. Ennek a tónak semmi köze ahhoz a 30 Celsius-fokos vízhez, ami a termálkútból tör fel. Ezt pedig egy cső belső faláról vágták le szakemberek – mutatott rá egy körülbelül egy méteres vízkődarabra, aminek egyik oldala valóban sima és domború volt.

– Egy tíz méteres szakaszból 3,5 mázsa került elő legutóbb, ami két év alatt keletkezett a csőben – mondta Rigó Attila a látogatóknak, akik búvárruhákat is láthattak, hiszen a harminckét méterig betonozott kútban búvárok merülnek víz alá, hogy elvégezzék munkájukat.

A szárazlábas túrákat idén péntektől vasárnapig reggeltől estig félórás turnusokban szervezték meg, aminek miskolciak és környékbeliek is nagyon örültek. Tolnayné Horváth Judit évek óta készült eljönni egy ilyen programra.

„Eddig még sosem sikerült: vagy későn tudtam meg az eseményt, vagy már nem fértem be rá, de most sikerült. Egyébként helyiként a Barlangfürdőbe ritkán járunk, mert főként csak az unokákat hozzuk el párommal” – mondta.

Nézze meg a videónkat is!

Videós tartalmaink továbbra is megtalálhatóak a YouTube csatornánkon.

1.
Melyik patak völgyében fekszik Miskolctapolca?
2.
Hogyan nevezték Miskolctapolcát 1950 előtt?
3.
Mikor kezdték a tapolcai gyógyvizet fürdőzésre használni?
4.
Ki tervezte a Barlangfürdő Kagyló-medencéjét?
5.
Hogyan nevezik a tapolcai tó melletti kisebb tavat, ahol szép vízililiomok tenyésznek?
6.
Hogyan hívják a miskolctapolcai szabadtéri színpadot?
7.
Mikor épült meg a miskolctapolcai nyitott strand?
8.
Hogyan nevezik a miskolctapolcai kápolnát?
9.
Mellyik volt Miskolctapolca legnagyobb szállodája?
10.
Mikor épült meg az Ellipsum Élmény- és Strandfürdő?

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában