Előadássorozat indul a MAB-ban

2024.01.31. 14:00

Mindet megtudhat a rettegett stroke-ról

A Miskolci Akadémiai Bizottság és a Miskolci Egyetem közösen szervezi a februárban kezdődő előadásokat.

Dr. Valikovics Attila egy másik előadás közben

Fotó: Ádám János

Aktuális tudományos, közéleti és ismeretterjesztő témákban tartanak előadásokat a MAB klub február 14-én kezdődő tavaszi sorozatában miskolci, Erzsébet téri székházukban. Az érdeklődők előtt nyitott, ingyenesen látogatható programot a Miskolci Akadémiai Bizottság és a Miskolci Egyetem közösen szervezi – írja az egyetem honlapja. Hozzátették az programsorozat első előadója Dr. Valikovics Attila lesz „A rettegett stroke” című előadásával. Az agyi keringészavarok megelőzési lehetőségei, modern diagnosztikája és terápiájáról fog beszélni.

A harmadik leggyakoribb betegség

A stroke a fejlett gazdaságú országokban a szívbetegségek és rosszindulatú daganatok után a harmadik leggyakoribb oka az elhalálozásnak. Bármely életkorban előfordulhat, azonban 45 év felett válik egyre gyakoribbá, a fő kiváltó okok a különböző korcsoportokban változnak. A stroke az agy körülírt területeinek hirtelen kialakuló, átmenetileg fennálló vagy kedvezőtlen esetben véglegessé váló funkciókárosodása, amely úgy jön létre, hogy a kérdéses agyi régió vérátáramlása (perfúzió) és ilyen módon a szövetek oxigén- és tápanyagellátása valamilyen okból kifolyólag jelentősen lecsökken, vagy megszakad. Ennek leggyakoribb oka, ha az agyi erekben valamilyen akadály képződik. Ez lehet vérrög, vagy az illető ér görcsös összehúzódása által okozott szűkülete. Az agyszövet normális működésének feltétele ugyanis a megfelelő vérellátás, mivel a vér szállítja a nélkülözhetetlen oxigént és a tápanyagul szolgáló cukrot a sejtekhez, ehhez pedig az szükséges, hogy a vér az erekben akadálytalanul és megfelelő mennyiségben áramoljon.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában