Izgalmas látogatás

2024.01.10. 07:00

Kossuthtól érkezett e-mail Monokra (fotókkal)

Monokon járt Andrew és Chuck Kossuth feleségeikkel, még a legendás kormányfő székébe is beülhettek.

Répássy Olívia

A vendégek: középen Bártfay Emese

Forrás: Bártfay Emese

A monoki Kossuth Emlékház e-mail-címére érkezett egy üzenet, hogy itt vagyunk előtte, de nem tudunk bejutni, pedig szeretnénk megnézni. Üdv: Kossuth. Tóth Viktória, a Kossuth Emlékház vezetője komolyan vette az üzenetet, és azonnal a helyszínre ment, ahol a Kaliforniából érkező Kossuth rokonokra talált. Azonnal értesítette Bártfay Emese polgármestert, aki kalauzolni kezdte őket.

Elérzékenyültek

A településen lévő múzeumot december 15-től március 15-ig zárva tartják, de rugalmasan veszik a hirtelen jött kéréseket.

"Ha tavasszal hamarabb van jó idő, kinyitunk. Sok külföldi jön hozzánk egyébként is. A Kossuth rokonokkal két órát töltöttem együtt. Csodálatos volt látni, hogy mindkettejük szeme könnyel telt meg, mikor beültek Kossuth Lajos székébe, amit senki másnak nem engedünk meg. Ezt egy kilencvennégy éves úrtól kaptuk körülbelül öt éve, hiszen családja birtokában volt a bútordarab, és mikor ő beköltözött egy otthonba, azonnal szólt nekünk, hogy vigyük el" – mesélte Bártfay Emese.

Régi vágyuk teljesült

A polgármester közösségi oldalán tette közzé az alábbi posztot: „Vasárnap délben Monokra látogatott Kossuth Lajos oldalági leszármazottja, Andrew Kossuth és testvére, Chuck Kossuth feleségeikkel. A nagyon hideg időjárás ellenére szívet melengető érzéseket váltottak ki belőlem. Elmondták, nagyon régi vágyuk teljesült ezzel a látogatással. Pici gyermekként már tudtak származásukról, Kossuth Lajos életéről. Csak azt sajnálják, hogy nem édesapjukkal élték át ezeket a perceket, aki sajnos két éve hunyt el. Jó volt látni, hogy az idén 130 éve elhunyt, Monok nagy szülötte, Kossuth Lajos milyen fontos helyet foglal el leszármazottainak életében a mai napig" – olvasható a bejegyzés, mire Reznák Erzsébet azt írta hozzászólásban, hogy 2017-ben a ceglédi Kossuth Múzeumban Andrew Donald Kossuth járt. Mint írja, emlékezetes látogatás volt.

Könyveket gyűjtenek

Monok polgármestere vendégeitől megtudta még, hogy egyikük híres séfként dolgozik.

„Nem politikus vagy államférfi, mint korábban élő rokona, akiről gyűjtik a könyveket otthon. Magyarul csak alapvető szavakat tudnak: köszönöm, kérem, szívesen. Mikor a szobor előtt álltak, átölelték egymást, és úgy néztek fel Kossuth Lajosra. Megígérték, hogy visszajönnek még" – mondta Bártfay Emese, aki megosztotta Chuck Kossuth posztját, amiben beszámolt a Facebook világának arról, hogy mennyire tetszett neki a polgármester hozzáállása. (Magyarosabb fordítással próbáljuk közölni a szöveget – szerk. megj.) „Eldobtam az agyam!!! Monokon jártunk, hogy megnézzük a Kossuth Emlékházat, ami ősünk, Kossuth Lajos szülőhelye és ma már múzeum. Sok órás vezetés után döbbenten láttuk, hogy be van zárva. Az előtte lévő táblán szerepelt egy e-mail-cím, erre írtunk, és egyetlen percen belül kaptunk választ. Bártfay Emese, a település polgármestere jelent meg a kulccsal együtt, és egy privát túrát tartott nekünk az épületben. Még köszönetet is mondott a látogatásért. Annyira csodálatos. Senkit nem engednek Lajos székébe ülni – ott született meg a forradalom és a szabadság!"

Chuck Kossuth korábbi posztjainak tanúsága szerint a házaspár december 27-én indult Budapestre, ahol megnézték a Szent István-bazilikát. Azt írta rá: „Elképesztő a történelem itt, Budapesten." Majd 30-án "átruccantak" Velencébe megünnepelni házassági évfordulójukat, és csak aztán érkeztek vissza Magyarországra, ahol megnézték az aggteleki Baradla-barlangot. Ezután érkeztek meg Monokra, majd mentek tovább Tokajba.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a boon.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában